Με ασυνήθιστο λεξιλόγιο το ΔΝΤ επιτίθεται κατά των ευρωπαικών ηγετών και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την αδυναμία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απασφαλίσουν την ελληνική νάρκη.
Το δημοσίευμα των Financial Times έχει χαρακτηριστικό τίτλο: "Κεραυνοί" ΔΝΤ κατά των ευρωπαϊκών χειρισμών''.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την πιο σκληρή γλώσσα που του επιτρέπεται, απορεί με τους Ευρωπαίους που κάθονται και βλέπουν την φωτιά και δεν παραδειγματίζονται με τη στάση του.
Δηλαδή το ΔΝΤ παραδέχεται πως παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του συνεχίζοντας να δανείζει την Ελλάδα, μια χώρα με τόσο ασταθή κατάσταση χρέους, επιειδή φοβάται την απειλή ευρύτερης δημοσιονομικής μετάστασης.
Διαβάστε όλο το άρθρο:
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει το φρέσκο πακέτο ρευστότητας 30 δισ. ευρώ προς τις καταπονημένες ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διατηρηθούν ζωντανές σε περίπτωση στάσης πληρωμών.
Το εν λόγω πακέτο συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, αλλά ακόμη δεν έχει διατεθεί στις αθηναϊκές τράπεζες.
Η καθυστέρηση έχει επιτείνει τις ελλείψεις ρευστότητας στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν αποκλειστεί από τις χονδρικές αγορές δανεισμού τους τελευταίους 18 μήνες και πλήττονται από συρρίκνωση καταθέσεων. Επίσης, καταδεικνύει τη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης.
Ο κ. Poul Thomsen, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δήλωσε: "Είναι ουσιαστικής σημασίας να παρασταθεί με παροχή ρευστότητας αν χρειαστεί. Ομόλογα με εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτόν τον σκοπό".
Με βάση το σχέδιο, οι έξι κορυφαίες τράπεζες της χώρας θα εισαγάγουν ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η έγκριση του πακέτου καθυστέρησε αρχικά για να πιεστεί η Αθήνα να αποδεχτεί τα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι ζήτησε διαβεβαιώσεις πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, όταν προέκυψε αυτήν την εβδομάδα η πιθανότητα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα επιλεκτικό χρεοστάσιο.
Τραπεζίτης του εμπορικού τομέα στη χώρα δήλωσε: "Μέχρι σήμερα έχουμε επιβιώσει με περικοπές δαπανών και απομόχλευση, αλλά αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί εκ νέου η επιπλέον ρευστότητα θα είναι το μόνο μας σωσίβιο". Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει εγκρίνει τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση με τη μέθοδο δόσεων από το 2010, όμως δεν το έχει κάνει με το επικείμενο πακέτο.
Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η κρίση στο ελληνικό χρέος κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο και θα ήταν σωστό να μοιραστούν οι ιδιώτες επενδυτές το βάρος της αναδιάρθρωσης.
"Θα είναι σημαντικό για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν πώς ελπίζουν στην ουσία να στηρίξουν την Ελλάδα", αναφέρεται στην έκθεση-παρέμβαση του ΔΝΤ. "Με αυτό το σκεπτικό μια αξιοσημείωτη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι κατάλληλη, δεδομένων της μεγάλης κλίμακας των χρηματοδοτικών αναγκών και της επιθυμίας για επιμερισμό του βάρους".
Ο κ. Thomsen δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητη η απομείωση του χρέους, οι συζητήσεις στην Ευρώπη τους δύο τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει τις Αρχές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το διεθνές ταμείο εμφανίστηκε αντίθετο με σχέδια βραχυπρόθεσμης μετακύλισης, όπως υπέδειξε πρόσφατα η Γαλλία, που δεν θα περιλαμβάνει μείωση της αξίας των ιδιωτικών τοποθετήσεων. "Έχουμε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να προσφερθούν κίνητρα για τη συμμετοχή πιστωτών που θα επηρεάσουν αρνητικά την ήδη δύσκολη τροχιά του ελληνικού χρέους".
Στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός παραδέχεται ότι η απειλή ευρύτερης δημοσιονομικής μετάστασης και μόνο είναι αυτό που επιτρέπει στο ΔΝΤ να συνεχίζει να δανείζει μια χώρα με τόσο ασταθή κατάσταση χρέους. Εμφανίστηκε επίσης έντονα επικριτικός στις δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών, που οδηγούν τα επιτόκια των ομολόγων σε υψηλότερο επίπεδο και αυξάνουν τον κίνδυνο χαοτικού χρεοστασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου