Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί σήμερα στις αγορές, με το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδος να υπάρχει επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής, καθώς δημοσιεύματα θέλουν τους Γερμανούς να αντιδρούν και έτσι η ημερομηνία μένει ανοιχτή για την επόμενη εβδομάδα.
«Η αρχή του να έχουμε μια συνάντηση ηγετών είναι αποδεκτή από τους βασικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», είπε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Η χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch προστέθηκε στο ήδη αρνητικό κλίμα και οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε έως και 2,14 ποσοστιαίες μονάδες στο 32,19%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 31,04%. Για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, η απόδοση αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης (0,12 της ποσοστιαίας μονάδας ) στο 17,09%.
Στην Ιταλία, οι τιμές των κρατικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους) υποχώρησαν πριν από την προγραμματισμένη σήμερα, διάθεση ομολόγων ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Για τους 10ετείς τίτλους, η απόδοση αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,63%, ενώ το spread τους έναντι των γερμανικών ομολόγων έφθασε στις 2,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Η αξία των ιρλανδικών ομολόγων μειώθηκε για ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να φθάνει στο επίπεδο - ρεκόρ 14,11% και των διετών τίτλων να "χτυπάνε" επίσης ρεκόρ στο επίπεδο 20,18%.
Σε αντίθεση με τα ομόλογα της περιφέρειας, η τιμή των γερμανικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια αυξήθηκε, ενώ η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,73%.
Νέα σύσκεψη τραπεζών για το ελληνικό χρέος
Σύσκεψη για το ελληνικό χρέος πραγματοποιούν οι τράπεζες. Μία παρόμοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 7 Ιουλίου. Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία οι τράπεζες παλεύουν να κλείσουν μία συμφωνία που να επιτρέψει στους ιδιώτες πιστωτές να χορηγήσουν ρευστό και περιθώριο ώστε να ανασάνουν οι Έλληνες οφειλέτες, χωρίς να ορισθούν ως χρεοκοπημένοι από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μανουέλ Γκονζάλες - Παράμο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία στην ΕΕ για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της έως τα μέσα του 2014. "Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που γίνονται πιο πολύπλοκες, επειδή είμαστε 17 χώρες (σ..σ: στην Ευρωζώνη) ή 27 χώρες στην ΕΕ - πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν σε ένα μελλοντικό πλαίσιο και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα", είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε.
ΕΚΤ: Στο 161% του ΑΕΠ το χρέος το 2012
Το ελληνικό κρατικό χρέος θα σκαρφαλώσει στο 161% του ΑΕΠ το 2012 και θα υποχωρήσει στη συνέχεια, μόνο εφόσον η Ελλάδα προωθήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαία δελτίο Ιουλίου.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί στο 127% του ΑΕΠ έως το 2020. Έτσι, θα είναι υπεριδπλάσιο από όριο του 60% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επιλεκτική χρεοκοπία «βλέπει» το ΔΝΤ
«Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι σίγουρο» είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη. Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», ενώ επισήμανε ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι «ικανοποιητική» και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά».
Στην έκθεση το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τον χειρότερο την πρόβλεψη του για την ύφεση και ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012 παρά τα σκληρά μέτρα για περιορισμό και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου