Απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται όσον αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λευκωσία καλείται να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση. Γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί κ.ά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα που θα καλύψει κάθε πτυχή της τραγωδίας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου έκανε λόγω για λανθασμένο πολιτικό χειρισμό του θέματος, σχολιάζοντας πως ορισμένοι σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές βγάζοντας τις δικές τους αποφάσεις. Παράλληλα απάντησε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αναληθές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σημείωσε ότι με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009, κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, «κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα, η αιματηρή έκρηξη θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Άμυνας της κυπριακής Βουλής. Ο ίδιος χαρακτήρισε την έκρηξη «έγκλημα εκ προμελέτης» τονίζοντας ότι «προκύπτουν τεράστιες ευθύνες που αγγίζουν και ανωτέρους του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς», οι οποίοι υπέβαλαν τη Δευτέρα τις παραιτήσεις τους.
Πλήρη και σε βάθος διερεύνηση του τραγικού περιστατικού ζητεί το ΑΚΕΛ, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην βιάζονται και να αναμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης των γεγονότων, «παρά να μετατρέπονται οι ίδιοι σε εμπειρογνώμονες και να τοποθετούνται επί παντός επιστητού». Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ καλεί τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να ενεργήσει άμεσα «δίνοντας οδηγίες για ποινική έρευνα και δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις ποινικές ευθύνες που αυτονόητα προκύπτουν».
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης. Εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση δύο τραυματιών. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής, μιλώντας στο ΡΙΚ, διευκρίνισε ότι μέχρι αργά τα μεσάνυχτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα.
Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση δύο τραυματιών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού αντίστοιχα ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης,. Στην Κύπρο αναμένεται κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή γιατρών από το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, 50 από τους συνολικά 62 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Σε εξέλιξη είναι παράλληλα από το πρωί οι έρευνες στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, που τη Δευτέρα συγκλονίστηκε από τη φονική έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας. Άνδρες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας οργώνουν τη βάση ψάχνοντας για στοιχεία που θα ρίξουν φώς στην υπόθεση, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία.
Υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες βρίσκεται η Κύπρος, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ υπέστη σημαντικές καταστροφές. Η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Όπως εκτιμά το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό.
Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ηλεκτροπαραγωγή του νησιού, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την αποστολή Φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών ισχύος 90-120 μεγαβάτ στην Κύπρο, ύστερα από συνεννόηση της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου