Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Βγήκαν μαζικά στους δρόμους οι Ισπανοί κατά της λιτότητας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Ισπανία, κυρίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη, κατά της πολιτικής λιτότητας που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση, υπέρ της υπεράσπισης των βασικών δημόσιων παροχών και κατά του κόστους διάσωσης των τραπεζών της χώρας.
Στη Μαδρίτη, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης κρατώντας τις κόκκινες σημαίες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών, εργατικών συνδικάτων, του UGR και του CCOO, τα οποία είχαν κάνει έκκληση για τις σημερινές κινητοποιήσεις σε 60 ισπανικές πόλεις με το σύνθημα: «Μην σιωπάς, υπεράσπισε τα δικαιώματά σου!».
Κάποιοι φορούσαν πράσινα μπλουζάκια, που έχουν γίνει η «στολή» των εκπαιδευτικών που διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης με το σύνθημα: «Δημόσια εκπαίδευση από όλους για όλους».
Οι δικαστικοί υπάλληλοι φορούσαν κίτρινα μπλουζάκια και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στις περικοπές στη δικαιοσύνη». Επίσης διαδήλωσαν γιατροί και νοσηλευτές με άσπρα μπλουζάκια και υπό το σύνθημα: «Δημόσια υγεία για όλους», ενώ υπήρχαν και πανό κατά της ιδιωτικοποίησης του δικτύου ύδρευσης.
Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στη διάσωση», αναφερόμενοι στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρώπη ή «Διάσωση των τραπεζών= κλοπή των πολιτών».
«Δεν πιστεύω ότι η διάσωση θα έχει οφέλη για τους πολίτες. Θα υπάρχει περισσότερη ανεργία, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη φτώχεια», δήλωσε μια εκπαιδευτικός 37 ετών με το όνομα Μαρία.
Για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια αυστηρή πολιτική λιτότητας, η οποία προβλέπει για φέτος περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: