Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν και την Ισπανία

Μόνον τον μήνα Απρίλιο του φετινού έτους, η φυγή των κεφαλαίων προς το εξωτερικό έφθασε τα 26,6 δισ. ευρώ, έναντι θετικού ενεργητικού 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2011.
Ο όγκος των κεφαλαίων που απέσυραν οι επενδυτές από την Ισπανία για να τα τοποθετήσουν στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει ήδη τα 120 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την κεντρική τράπεζα της χώρας, απηχώντας τις ανησυχίες που αναφύονται για την οικονομία της χώρας.
Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν ένα ρεκόρ αφότου έχει ξεκινήσει η στατιστική καταγραφή τους, στα 1990, κι εύλογα σημαίνουν πως οι ξένοι και Ισπανοί επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες.
Με τα 121,9 δισ. ευρώ που έχουν αποδημήσει από τις αρχές Ιανουαρίου, η τάση αυτή είναι ιδιαζόντως ισχυρότερη από το σύνολο του 2011, όπου είχαν διαρρεύσει από τη χώρα συνολικά 68,3 δισ. ευρώ.
Συγκριτικά, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2011, η Ισπανία είχε θετικό ενεργητικό 24,2 δισ. ευρώ στο εμπορικό της ισοζύγιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται και οι τοποθετήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας.
Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια που κατέχουν ξένοι επενδυτές στην Ισπανία με τη μορφή δανείων και καταθέσεων, όπως και χαρτοφυλάκια μετοχών και τίτλων χρέους της χώρας.
Και το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχει απολέσει σχεδόν το 20% της αξίας του από την έναρξη του έτους, ενώ ο όγκος του χρέους που κατακρατείται από τους ξένους επενδυτές ανερχόταν μόλις στο 37% τον Απρίλιο, έναντι 53,7% προ ενός έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: