Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους

Η κυβέρνηση Σαμαρά, μπορεί να κάνει συμφωνίες με τους συναιτέρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για μια πιο φιλολαική πολιτική, αλλά δεν έχει ρευστό. Εάν επιχειρήσει να παρει τα 8 δισ. ευρώ φόρους - που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή" - από τους ανέργους, τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πραγματική πτώχευση θα μας έρθει μαζί με το κρύο τον χειμώνα.
Με τον κίνδυνο διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού θα βρεθεί από την πρώτη μέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο φόβος για νέα γενιά οφειλετών, συνεπεία των ιδιαίτερα υψηλών φόρων που καλείται να καταβάλει σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων, είναι πλέον ορατός και άμεσα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί μία επώδυνη για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους κατάσταση.
Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 8,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που περίπου το ίδιο ποσό «λείπει» από την αγορά και είναι οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις και φορολογούμενους. Τους επόμενους μήνες έχει υπολογιστεί να εισπραχθούν 5,1 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Από 1,1 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το προηγούμενο έτος από τις ανωτέρω πηγές, το ποσό πλέον έχει πενταπλασιαστεί.
Ισως η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε, εφ’ όσον επιθυμεί να αποφύγει μία κατάρρευση των εσόδων, να επιμηκύνει το διάστημα αποπληρωμής των φόρων. Θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία οι φόροι να πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις, για παράδειγμα 9 ή 12. Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν και στελέχη της αγοράς που φοβούνται ότι το προσεχές διάστημα θα «στεγνώσει» η αγορά εξαιτίας των πολλαπλών φόρων που πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις επόμενες μέρες θα ληφθεί και η απόφαση για το ειδικό τέλος ακινήτων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου τρία δισ. ευρώ. Το τεράστιο αυτό ποσό είναι πολύ δύσκολο να καταβληθεί από τους περισσότερους φορολογούμενους και στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει (με βάση την περυσινή φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων), υπολογίζουν ότι περίπου το 20% σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογουμένων θα προστεθεί στη λίστα με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται σε 1.000.000 και οφείλουν περί τα 45 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις 8-10 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ είτε τα οφείλουν φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει είτε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή ακόμα και επιχειρήσεις «μαϊμούδες», ενώ αρκετά από αυτά έχουν διαγραφεί. Βέβαια, στην κορυφή της λίστας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται κυρίως επιχειρήσεις του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι ήδη στο 1.000.000 οφειλετών του Δημοσίου προστίθενται ακόμα 500.000 που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, συνθήκες ασφυκτικής πίεσης επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας από την καθίζηση της ζήτησης και της πρακτικής αδυναμίας του Δημοσίου να παγώσει τις οφειλές του προς τρίτους, οι οποίες ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 6,3 δισ. ευρώ ή διαφορετικά αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μία έμμεση στάση πληρωμών που επιτείνει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας που ζητεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους να μηδενιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: