Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Αναβάλλεται η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα - Δεν μπορούν να δουν ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον υπουργό Οικονομικών

- Ανοιχτό παραμένει ακόμη το πότε θα φτάσουν στη χώρα οι τροϊκανοί
- Το διπλό ιατρικό κρούσμα που "χτύπησε" τα στελέχη της κυβέρνησης είναι η αιτία αναβολής της άφιξής τους
- Τι θα ζητήσουν όταν φτάσουν και τι θα κάνουν στις αλλαγές που θα ζητήσει η κυβέρνηση
- Δυσαρέσκεια σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ από τις εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών
Ανοικτό φαίνεται πως είναι το θέμα αναβολής της προγραμματισμένης, για αύριο, επίσκεψης των μελών της τρόικας στην Ελλάδα λόγω του διπλού ιατρικού κρούσματος που έπληξε την κυβέρνηση.
Όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης και φέρεται να δήλωσε ένας από αυτούς στο πρακτορείο Reuters, τόσο η ακινησία, στην οποία επεβλήθη από τους γιατρούς του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και η νοσηλεία του προορισμένου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Βασίλη Ράπανου, ενδέχεται να αναβάλουν για λίγες μέρες την επίσκεψη στην Αθήνα, των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Πάντως πέρα από τον χρόνο άφιξης της τρόικας η προοπτική και η διάθεση των εκπροσώπων των δανειστών είναι δεδομένα: Και συμπυκνώνεται στον όρο «καρότο και μαστίγιο» για τους όρους του μνημονίου.
Τι ζητούν και τι δίνουν οι Βρυξέλλες στη νέα κυβέρνηση - Οι κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος”, οι τροϊκανοί αφήνουν μισάνοιχτο παράθυρο για ηπιότερες αλλαγές στα εργασιακά και για σταδιακές και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά θα είναι σκληροί και ανυποχώρητοι στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ακόμα και με απολύσεις, και στις περαιτέρω περικοπές στα κονδύλια του Δημοσίου με όχημα τα ειδικά μισθολόγια και τις κοινωνικές παροχές.
Στο επίκεντρο των εξονυχιστικών ελέγχων για το «για το τι υλοποιήθηκε, τι δεν έγινε και κυρίως στον προσδιορισμό των άμεσων προτεραιοτήτων» θα βρεθούν η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο και την ταχύτητα στις διαρθρωτικές αλλαγές συνδέουν την ενίσχυση του αναπτυξιακού σκέλους με την εκταμίευση πόρων από το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στη Ρώμη.
Μετά την παραδοχή του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ ότι το δεύτερο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη εκτός στόχων.
Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον απαράβατο όρο προκειμένου -υπό όρους- να υπάρξει χαλάρωση του μνημονίου, αρχής γενομένης από την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για χρονική παράταση στη μείωση του ελλείμματος.
«Η άτυπη περίοδος χάριτος έληξε», τονίζουν πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, οι οποίες αναφέρουν ότι πρώτο μέλημα της τρόικας είναι να διαπιστώσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για μείωση των δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ το 2012.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» για την τρόικα είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% στη διάρκεια του προγράμματος και τη διασφάλιση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, οι Βρυξέλλες φέρονται διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέτοντας θέμα επανεξέτασης της Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στο φορολογικό πεδίο η τρόικα θα επιμείνει στην ανάγκη να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση με την κατάργηση αδικαιολόγητων εξαιρέσεων και προνομιακών καθεστώτων ώστε να καταστεί το σύστημα πιο δίκαιο και πιο απλό. Στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που κατά την Κομισιόν θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στην έδρα της Επιτροπής καθιστούν σαφές ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να αφορά το φόρο εισοδήματος, τον εταιρικό φόρο, τον ΦΠΑ, τον φόρο ιδιοκτησίας και τις κοινωνικές εισφορές. Ο στόχος είναι να υπάρξει ανακατανομή των φορολογικών βαρών με κριτήριο την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντίρρηση στη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου θα αναπληρωθούν από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος μέτρα.
Πάντως τα παραπάνω παραπέμπουν σε αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος πράγμα που σημαίνει ψαλίδισμα ή και κατάργησή τους από ένα εισοδηματικό ύψος και πάνω, φορολόγηση όλων των πηγών εισοδήματος με βάση τη κλίμακα, αντικατάσταση του τέλους των ακινήτων με ένα νέο φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) με κλιμακωτούς συντελεστές και με απαλλαγές ανάλογα με την αντικειμενική αξία της περιουσίας, την οικογενειακή κατάσταση και το πόθεν έσχες του φορολογούμενου.
Αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έως το τέλος Ιουλίου. Σημειώνουν ότι στόχος θα πρέπει να είναι ο καθορισμός κατώτατων μισθών, σε πιο μόνιμη βάση, που θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων και κυρίως το προϊόν της σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας.
Πηγές της Κομισιόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν οι διαφορές στους κατώτατους μισθούς οι οποίες προέκυπταν ανάλογα με τη μορφή της εργασίας, τη μόρφωση, την οικογενειακή κατάσταση και την επαγγελματική εμπειρία αλλά δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Παραμένει ασαφές ποιο θα είναι το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, αλλά και η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η επαναφορά της μετενέργειας.
Πάντως, οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές οι οποίες θα προκαλούσαν αύξηση του μισθολογικού κόστους, που θεωρούν κυρίαρχο παράγοντα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: