Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Συμφώνησαν τα κόμματα στα ονόματα - Το παρασκήνιο με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

Την Πέμπτη το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις διαδικασίες και τις επαφές από την Τετάρτη το βράδυ.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς. Είναι αποφασισμένος να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.
Αποφασίστηκε επίσης πως μόνο ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Η αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους.
Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Εκοφίν που θα ακολουθήσει το Εurogroup.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το πρώτο υπουργείο που έκλεισε είναι το Οικονομικών με υπουργό τον Βασίλη Ράπανο διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στην θέση του αναπληρωτή ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος "παίζει" και για το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.
Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο.
Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κώστας Μπούρας.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί η κατακερματισμένη βουλή και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.
Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: