Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Το παζάρι των υπουργών - Τι ζητά η ΝΔ, τι θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Πρόθεσή τους είναι να καταλήξουν σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν να έχει 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσανατολίζονται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση με πρόσωπα ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα ήταν υπηρεσιακοί υπουργοί της κυβέρνησης Πικραμμένου.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει την υπουργοποίηση του Ναπολέοντα Μαραβέγια και του Γιάννη Στουρνάρα, πρώην υπηρεσιακών υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης αντίστοιχα.
Στο ίδιο πνεύμα, η ΔΗΜΑΡ θα ζητήσει την παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη (πιθανώς για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) και του επίσης υπηρεσιακού Αντώνη Ρουπακιώτη στο υπουργείο Εργασίας. Η επιμονή του Φώτη Κουβέλη στον κ.Ρουπακιώτη σχετίζεται με την προτεραιότητα της ΔΗΜΑΡ να αποκατασταθεί το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων(μετενέργεια, κατώτατος μισθός).
Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ φέρεται να βάζει βέτο σε υπουργοποίηση των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ, αντίθετα, η ΝΔ δεν συζητάει καν την υπουργοποίηση της Μαρίας Ρεπούση.
Όλα πάντως δείχνουν ότι βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ζητούν επιτακτικά, για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα του τελευταίου διαστήματος, οι Έλληνες πολίτες, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το αργότερο από αύριο το απόγευμα, θα μπορούμε να λέμε «έχουμε κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: