Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ένα βήμα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης - Μόνη εκκρεμότητα ο βαθμός συμμετοχής Κουβέλη - Βενιζέλος καλεί Τσίπρα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις

- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χωρίς να εξαιρεί τον κ.Τσίπρα προτείνει οι πολιτική αρχηγοί να συμμετάσχουν στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα για το Μνημόνιο!
- Μετά την συνάντηση: Βενιζέλος: O τόπος πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση - Κουβέλης: Περιμένω προγραμματική συμφωνία
- Κυβέρνηση ως το βραδυ - Σαμαράς - Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει
- Δεν φαίνεται να τίθεται θέμα πρωθυπουργού - Έχουν καταλήξει στον Σαμαρά
- Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Το τοπίο σιγά - σιγά φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας ίσως και απόψε. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκαναν μετά την συνάντηση μιας ώρας που είχαν Βενιζέλος και Κουβέλης στην Βουλή. Αυτό που μένει μόνο ως εκκρεμότητα είναι ο βαθμός συμμετοχής του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αυτή.
Θα είναι με πρόσωπα από το κόμμα του; Ή η συμμετοχή θα μεταφράζεται με ψήφο ανοχής σε όσα θα αποφασίζονται; Ο ίδιος ο κ.Κουβέλης θα αναλάβει ενεργό ρόλο; Ή θα προτείνει πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σε θέσεις κλειδιά, ακόμα και στην διαπραγματευτική ομάδα για το Μνημόνιο;
Η συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου έχει κλειδώσει από χθες και για να μπει η τελική σφραγίδα, για να αποσπαστεί το ναι από τον κ.Κουβέλη, ο κ.Σαμαράς έχει πει ότι αν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες συναντήσεις εντός της ημέρας.
Ο κ.Κουβέλης βγαίνοντας από την συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο, είπε ότι αναφέρθηκε στην φερεγγυότητα των προσώπων και αναμένει να έχει πολύ συγκεκριμένα τις θέσεις του κ.Σαμαρά για τα προγραμματικά ζητήματα.
Είπε επίσης ότι παραδοχή του είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση με συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει κυβέρνηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από δυσμενείς όρους και ρυθμίσεις του μνημονίου.
Εκτίμησε παράλληλα ότι επιταχύνεται η διαδικασία και ότι τις επόμενες ώρες είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία αν υπάρξει σύμπτωση στη φερεγγυότητα των προσώπων και στα προγραμματικά ζητήματα.
Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι ο τόπος πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει προς την ανάηκη να σχηματισθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα που πρέπει να φροντισει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής συμβασης που μας επιβλήθηκαν παρά την θέλησή μας στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Όπως και ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι το προγραμματικό πλαίσιο.
Τι είναι η εθνική διαπραγματευτική ομάδα
Σε αυτή την εθνική ομάδα ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί χωρίς να εξαιρείται ο κ.Τσίπρας. Ξεκαθάρισε για το θέμα των προσώπων ότι δεν παίζει ρόλο μονο η φερεγγυότητα αλλά και η καταλληλότητα. Οταν ρωτήθηκε αν αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία, δηλαδή με πρόσωπα που έχουν θητευσει ως υπουργοί και έχουν διαπραγματευθεί, απάντησε: " Όχι με την λογική των φέουδων." Αυτό εκλήφθηκε ως άλλο ένα μήνυμα σε Λοβέρδο και Χρυσοχοϊδη που δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν και πάλι υπουργεία.
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα προσδώσει μεγαλύτερη ευρύτητα στην κοινωνική απήχηση του νέου σχήματος. Εντός του κόμματος φαίνεται πάντως ότι το 80% των στελεχών δεν επιθυμούν ενεργή συμμετοχή, αλλά στήριξη στη βάση μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας.
Ενδεικτικό πάντως του ότι πάμε σε μια συμφωνία είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ε. Βενιζέλο πως συμφώνησαν ότι εντός των επόμενων δύο ημερών (όσο διαρκεί η προθεσμία για σχηματισμό κυβέρνησης βάσει της διερευνητικής εντολής) θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Φ. Κουβέλη έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση.
Ήδη μάλιστα κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επεξεργάζεται βάσει των συνομιλιών που είχε με τους δύο αρχηγούς ένα κείμενο με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει ο ίδιος και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, επεξεργάζεται δηλαδή το κείμενο προγραμματικών δηλώσεων.
Η συμφωνία και το υπουργικό σχήμα θα «κλειδώσει» με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να προσπεράσει τις διαδικασίες διερευνητικών εντολών και να προωθήσει τη διαδικασία απευθείας στον τελευταίο γύρο, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στις τελικές αποφάσεις.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ΝΔ έχουν κοινό τόπο ως προς τα εξής: παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αλλαγή των σκληρών όρων του Μνημονίου. Πρωθυπουργός όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Σαμαράς αφού και τα δύο κόμματα έχουν αποσύρει την αρχική τους επιφύλαξη πάνω σε αυτό το θέμα.
Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ αισιοδοξούν ότι θα προκύψει λύση, καθώς θεωρούν ότι οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: