Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Βενιζέλος: Η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση - Συγκροτείται εθνική διαπραγματευτική ομάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
Ολο και πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης οδεύει η χώρα. Αισιόδοξος για το συγκεκριμένο ζητούμενο δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος στη δική του τοποθέτηση εκτίμησε, επίσης, ότι η διαδικασία επιταχύνεται.
Δηλώσεις Ε.Βενιζέλου μετά τη συναντησή του με τον Φ.Κουβέλη 19/06
«Είχαμε μια αναλυτική ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο. Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς το να δημιουργηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Η οποία θα φροντίσει για την αναθεώρηση δυσμενών όρων του Μνημονίου. Σε αυτήν την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και για συμμετοχή δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Δηλώσεις Φ.Κουβέλη μετά τη συναντησή του με τον Ε.Βενιζέλο 19/06
Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η τροποποίηση των όρων του μνημονίου σήμερα είναι δυνατή, καθώς στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης βασικός στόχος ήταν η σύναψη της δανειακής σύμβασης και η μείωση του χρέους. Τώρα, ισχυρίστηκε, η πρώτη φάση είναι σημείο εκκίνησης για τη φάση της αναθεώρησης.
Στις προηγηθείσες δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται και τόνισε την ανάγκη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης:
«Η παραδοχή μας εξακολουθεί να είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση. Με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και για την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από δυσμενείς όρους και ρυθμίσεις του Μνημονίου.
«Αναφέρθηκα και στην φερεγγυότητα των προσώπων. Η προγραμματική συμφωνία είναι το αποφασιστικό στοιχείο για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Θεωρώ ότι επιταχύνεται η διαδικασία. Οι επόμενες ώρες, η επόμενη ημέρα είναι δυνατόν, εάν υπάρξει σύμπτωση στα προγραμματικά στοιχεία και τη φερεγγυότητα των προσώπων είναι πιθανόν ότι θα προχωρήσουμε».
Το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας
Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια εκκρεμή ζητήματα για τα οποία πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος: «Κυβέρνηση θα γίνει, δεν ξέρω εάν θα γίνει απόψε», είπε ο Κουβέλης σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας, ωστόσο, πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Υπάρχουν ακόμα κάποια εκκρεμή ζητήματα σχετικά με προγραμματικά θέματα και τους όρους του μνημονίου από τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί, συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός
Οπως αναφέρει το Εθνος στο σημερινό του φύλλο (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) κανείς εκ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν έθεσε veto για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ζήτησε και από τους δύο να στηρίξουν με θετική ψήφο την κυβέρνηση. «Η ανοχή δίνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία», φέρεται να είπε, επιδιώκοντας να προλάβει άλλα σενάρια τα οποία προσεβλήθησαν τα τελευταία 24ωρα από στελέχη ορισμένων κομμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων ετέθη και το θέμα των προσώπων ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος και επανέλαβε την πρότασή του να τοποθετηθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης σε θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: