Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πανηγύρια των Αμερικανικών ΜΜΕ που η Ελλάδα ψήφισε Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση!

Στην επικράτηση των κομμάτων που στηρίζουν την δανειακή σύμβαση, η οποία κρατά την Ελλάδα μακριά από την χρεοκοπία, επικεντρώνονται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι Ελληνες ψηφοφόροι έδωσαν την νίκη σε φιλομνημονιακό κόμμα.
στις εκλογές της Κυριακής, ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι πολύ πιθανό να καθησυχάσει τις αγορές και να μετριάσει τους φόβους ότι η χώρα θα φύγει από την ευρωζώνη, γράφουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι New York Times.
Η νίκη του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ της δίνει την ευκαιρία να προσπαθήσει να αποκτήσει επαρκή στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας που θα κρατήσει την χώρα στο ευρώ, προσθέτουν οι ΝΥΤ.
Οποιος και αν είναι ο νέος ηγέτης της χώρας θα πρέπει να βαδίσει σε έναν δύσκολο δρόμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη σε μία παραλυμένη ελληνική οικονομία που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική βοήθεια της ΕΚΤ, σημειώνει η εφημερίδα.
Το δίκτυο CNN αναφέρει ότι ο κεντροδεξιός αρχηγός του κόμματος της ΝΔ δήλωσε ότι η νίκη του κόμματός του είναι μία «νίκη για όλη την Ευρώπη» έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα.
Τώρα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει αντιμέτωπος με έναν νέο γύρο επαφών για κυβέρνηση συνεργασίας, έξι εβδομάδες μερτά την αποτυχημένη απόπειρά του να σχηματίσει κυβέρνηση.
Με τίτλο «Η Ελλάδα στήριξε την δανειακή σύμβαση» η Wall Street Journal κάνει λόγο για μία ισχνή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, με το κόμμα τώρα να αρχίζει τις προσπάθειές της για κυβερνηση συνεργασίας με τα άλλα κόμματα, προκειμένου να γίνουν άμεσα βήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας.
Οπως σημειώνει η εφημεριδα, η έκβαση αυτή πιθανώς να εγείρει φόβους - τουλάχιστον προσωρινά- για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς τα κόμματα θα αρχίσουν νέες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι οποες ακόμη κι αν είναι επιτυχείς, η κυβέρνηση δεν θα έχει διάρκεια.
Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι στην Ελλάδα βρίσκονται καθ' οδόν για την τον σχηματισμό ενός πρωτοφανούς συνασπισμού, την ώρα που τα αποθέματα της χώρας λιγοστεύουν, οι τραπεζικές καταθέσεις αποσύρονται και η Ευρώπη ζητά νέες δεσμεύσεις για λιτότητα προτού αποδεσμεύσει την επόμενη δόση.
Δύο μήνες πολιτικού κενού απειλούν να διακόψουν την τριμηνιαία καταβολή του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που κρατά την χώρα μακριά από την χρεοκοπία από το 2010, προσθέτει το πρακτορείο. Η Ελλάδα, που διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την έξοδο από την ευρωζώνη και την επαναφορά στην δραχμή, εάν σταματήσει η χρηματοδότηση, τονιζει το πρακτορείο.
Το Reuters με την σειρά του αναφέρει ότι τα κόμματα που στηρίζουν την δανειακή σύμβαση, η οποία σώζει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, κερδίζουν μία ισχνή πλειοψηφία στην βουλή, κερδίζοντας στις εκλογές το κόμμα της ριζοσπαστική αριστεράς, που απορρίπτει την λιτότητα.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο, το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα να αποφέρει μία κυβέρνηση συνεργασίας υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο αφήνει ένα ενθαρρυμένο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί δριμεια αντιπολίτευση βγαίνοντας στους δρόμους προκειμένου να καταγγείλει τους όρους της δανειακής σύμβασης.
Λόγω του μπόνους των 50 εδρών που δίνεται στο κόμμα που έρχεται πρώτο, η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν 162 έδρες στην Βουλή, σε μία συμμαχία που δεσμεύεται για την δόση των 130 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: