Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το βίντεο που πρέπει να δείτε: Ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλά στο Channel 4

Ο οικονομολόγος και διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν ''έξω από τα δόντια'' για την ελληνική οικονομία, από την αρχή μάλιστα της κρίσης.
Το βρετανικό Channnel 4 φιλοξένησε ένα ρεπορτάζ-μαρτυρία του Βαρουφάκη, ο οποίος καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τους Έλληνες να είναι το ''τεμπέλικο τζιτζίκι'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλοι θυμόμαστε το ''Γίνε Έλληνας για μια βδομάδα'' του ίδιου καναλιού, το οποίο, όπως σας είχε αποκαλύψει το Mediagate.gr, παρουσίαζε όλα αυτά τα χυδαία και υποτιμητικά στερεότυπα για τους Έλληνες.
Το ρεπορτάζ λοιπόν του Γιάννη Βαρουφάκη αναρωτιέται: Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο και συνταξιοδοτούνται πιο πρόωρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Έχουν μάθει να ζουν με λιγότερα; Είναι πράγματι η κρίση μόνο ελληνική;
Έτσι με απλά επιχειρήματα και συναντήσεις με απλούς ανθρώπους παρουσιάζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα, την αλήθεια για την τραγική πτώση των μισθών και τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών, ενώ η Βουλή ψηφίζει απανωτά μνημόνια...
"Δουλεύουμε πολύ. Όμως είναι δύσκολα. Ο κόσμος δεν μπορεί πια να ψωνίσει τίποτα", παραδέχεται ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης.
Ο Βαρουφάκης παρουσιάζει με άμεσο τρόπο την δύσκολη καθημεριότητα.
"Οι πλούσιοι τα βγάζουν πέρα, ενώ οι μικρομεσαίοι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους", τονίζει ο οικονομολόγος, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στην είσοδο του ευρώ στη ζωή μας.
Ήταν τελικά η κρίση που αύξησε κατακόρυφα τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, αλλά και το βιοτικό μας επίπεδο; Ο ίδιος υποστηρίζει πως όχι.
Αναφέρει το παράδειγμα μιας καθαρίστριας στο πανεπιστήμιο Αθηνών που είδε το μισθό της να κατρακυλά από τα 830 ευρώ στα 600, δουλεύοντας ακριβώς τις ίδιες ώρες όπως και πριν το Μνημόνιο.Οι κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι Έλληνες μόνο τεμπέλικα τζιτζίκια δεν είναι...
Στο ίδιο ρεπορτάζ επισκέπτεται την Φρανκφούρτη στη Γερμανία, τα ''εργατικά μυρμήγκια της Ευρώπης'', ενώ δίνει τις απαντήσεις και τις λύσεις στο θέμα της κρίσης... Πέρα από τα στερεότυπα και τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είνα μόνο ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: