Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Φόβος και τρόμος οι εκλογές για την τρόϊκα

Το ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν νιώθουν ιδιαιτέρως άνετα με τις εκλογές, δεν είναι κρυφό. Άλλωστε σε επίσημες δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε τη παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, έως ότου τεθεί σε σταθερή τροχιά το δεύτερο Μνημόνιο.
Ανάλογες δηλώσεις υπήρξαν και από την Ευρώπη κι από το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι δεν περιμένουν τίποτε λιγότερο από πολιτική
σταθερότητα μετά τις εκλογές. Αν προσθέσει κανείς και τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο οποίος ουσιαστικά προειδοποίησε ότι αν υπερισχύσουν οι αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις στις εκλογές, η χρηματοδότηση θα διακοπεί, έχει κανείς ολόκληρη την εικόνα.
Ωστόσο, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι πάνε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά, αποτυπώνοντας σε επίσημο κείμενο την ανησυχία τους ακόμα και για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Ν.Δ., λόγω των θέσεων της περί επαναδιαπραγμάτευσης! «Οι επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαίου, θα προσθέσουν έναν ακόμα παράγοντα πολυπλοκότητας στο ελληνικό ζήτημα. Ο ηγέτης των Συντηρητικών Α. Σαμαράς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι θα συμμορφωνόταν με το Πρόγραμμα, αλλά έχει δείξει ότι πιθανώς θα προσπαθούσε να επαναδιαπραγματευθεί κάποια μέρη από το πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που μοιράστηκε στους Ευρωβουλευτές από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η "ανάκριση" του Όλι Ρεν, του Γιέργκ Άσμουσεν και του Πόλ Τόμσεν για τα πεπραγμένα στην Ελλάδα.
Πέρα από το πολιτικό σκηνικό και την ενδεχόμενη μετεκλογική αστάθεια, οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους και γι' αυτό καθ΄αυτό το Πρόγραμμα, αφού πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα αριθμητικά δεδομένα παραμένουν αρνητικά. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, ακόμα κι αν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του Χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμένει σε υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δύσκολα η Ελλάδα θα προσελκύσει νέα ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας.
Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η αναφορά στο Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο σε Έκθεση του για τη παγκόσμια οικονομία επισημαίνει ότι ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες παραδοχές για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επιτόκια, το πρωτογενές πλεόνασμα που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8,5%, στόχος που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί δεδομένων των συνθηκών.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: