Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα έχει χαρακτηρισθεί από αρκετούς ξένους αναλυτές και άλλους πειραματόζωο.

Δικαιολογημένα.
Είναι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος που καλείται να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα να υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις χωρίς να μπορεί να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα.
Αρκετοί θεωρούν ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό και θα αποτύχει στο τέλος.
Ενας απ΄ αυτούς ήταν ο Paulo Nogueira Batist, μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ που αποφάσισε πρόσφατα να παράσχει νέο δάνειο 28 δις ευρώ στην Ελλάδα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 10 δις ευρώ της δικής του συνεισφοράς που είχαν εναπομείνει από το 1ο πακέτο στήριξης των 110 δις ευρώ.
Ο κ. Batist απείχε από το ΔΣ που έλαβε την απόφαση για το δάνειο προς την Ελλάδα αλλά δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, διατυπώνοντας δημοσίως την θέση του.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει νομισματική κρίση και ποτέ δεν έχω δεί μια νομισματική κρίση να επιλύεται αποκλειστικά μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών,».
τόνισε.
Ευτυχώς, υπάρχουν άλλοι που είναι πιο αισιόδοξοι και δεν αναφερόμαστε στους έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες γιατί θα είχαμε βγει από την κρίση και η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης αν οι τελευταίοι είχαν δίκιο.
Όμως, οι αισιόδοξοι είναι η μειοψηφία αυτή την στιγμή.
Αν θέλαμε να ιεραρχήσουμε τους λόγους θα τοποθετούσαμε στη πρώτη θέση τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί υπονομεύουν το γενικότερο κλίμα καθώς το conditionality του οικονομικού προγράμματος υπαγορεύει την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα και διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν μεγαλύτερη και το οικονομικό κλίμα καλύτερο αν δεν βασιζόταν τόσο πολύ στους φόρους.
Όπως ίσως θυμούνται μερικοί, στις παρουσιάσεις που έκανε ο τότε υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και κυβερνητικοί επιτελείς για την ελληνική οικονομία γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα υπολείπονταν σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Επομένως, αρκούσε μια ήπια περιστολή των κρατικών δαπανών που σημειωτέον είχαν εκτροχιασθεί στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και μια αύξηση των εσόδων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ελλείμματος.
Όμως, προέκυψε η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 που έβαλε τον πήχη πάνω από το 15% του ΑΕΠ έναντι 12%-13% προηγουμένως με αποτέλεσμα να καταστεί η προσπάθεια πολύ πιο δύσκολη.
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ΔΕΚΟ, τοπική αυτοδιοίκηση, υποχώρησαν στο 50% περίπου του ΑΕΠ το 2011 από 53,8% το 2009 που όμως ήταν προεκλογική χρονιά και είχε επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες.
Για την ιστορία, οι δαπάνες ανέρχονταν στο 47,1% του ΑΕΠ το 2000 και στο 45,2% το 1990.
Από την άλλη πλευρά, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι ανήλθαν στο 41,4% του ΑΕΠ το 2011 από 38% το 2009 παρά την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα ανέρχονταν στο 43,3% του ΑΕΠ το 2000, πιθανόν η καλύτερη επίδοση για δεκαετίες, και στο 31% το 1990.
Όμως, ο προϋπολογισμός επηρεάζει και επηρεάζεται από την πορεία της οικονομίας.
Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται όταν υπάρχει ανάπτυξη και τα εισοδήματα, οι πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται.
Το αντίθετο συμβαίνει όταν υπάρχει ύφεση.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι σωστό να μετρήσει κανείς ποια είναι η πραγματική στάση της δημοσιονομικής πολιτικής αν απομονωθούν οι επιπτώσεις από την πορεία της οικονομίας.
Αν λοιπόν έριχνε κανείς μια ματιά στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προσαρμοσμένες στα πάνω-κάτω της οικονομίας θα διαπίστωνε ότι δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τις καταγραφόμενες. Αν όμως έκανε το ίδιο για τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα διαπίστωνε σημαντικές διαφορές από τα καταγραφόμενα. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα προσαρμοσμένα στον οικονομικό κύκλο σκαρφαλώνουν στο 44,8% του ΑΕΠ το 2011 από 41,4% που υπολογίζονται χωρίς την προσαρμογή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ.
Μάλιστα, τα προσαρμοσμένα έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο εντυπωσιακό 46,5% του ΑΕΠ το 2012 που βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 και κοντά η λίγο πιο πάνω από εκείνον της ευρωζώνης.
Με άλλα λόγια, η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται κατά κύριο λόγο μέχρι στιγμής στη φορολογία. Επιπλέον, η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι υπέρμετρη αφού ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι και το 2011 σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΕ για τον οικονομικό κύκλο.
Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις εκτιμήσεις για το 2012 τότε φθάνει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που ούτε οι στόχοι για το έλλειμμα επιτυγχάνονται, ούτε η οικονομία μπορεί να πάρει ανάσα.
Η ομολογία του κ. Τόμσεν του ΔΝΤ σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι έκανε λάθος η τρόικα που δεν πίεσε την κυβέρνηση Παπανδρέου να μειώσει τις δαπάνες αλλά την άφησε να αυξάνει τους φόρους είναι ενδεικτική.
Όμως, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών.
Dr. Money
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: