Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο ΔΙΑΣ «άδειασε» καταθέσεις από τα ΑΤΜ

ΑΦΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Το «Εθνος» επικοινώνησε με τη ΔΙΑΣ και όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας: «Υπήρξε εκτεταμένο τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο», η αποκατάσταση του οποίου συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ. Παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα θα πιστωθούν κανονικά -ίσως και σήμερα- στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Οι περισσότεροι διαπίστωναν με έκπληξη ότι ενώ τα ΑΤΜ δεν τους έδιναν το ποσό που είχαν πληκτρολογήσει, ωστόσο η χρέωση του λογαριασμού τους γινόταν κανονικά, σαν να είχαν κάνει δηλαδή την ανάληψη
Ο ΔΙΑΣ «κατάπιε» τα μετρητά, προκαλώντας πανικό σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές.
Το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ άφησε χθες χωρίς ρευστό δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές που θέλησαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.
Μάλιστα οι περισσότεροι διαπίστωναν με έκπληξη ότι ενώ τα ΑΤΜ δεν τους έδιναν το ποσό που είχαν πληκτρολογήσει, ωστόσο η χρέωση του λογαριασμού τους γινόταν κανονικά, σαν να είχαν κάνει δηλαδή την ανάληψη.
Το επόμενο στάδιο ήταν να δεχθεί καταιγισμό τηλεφωνημάτων η εταιρεία ΔΙΑΣ.
Το ΕΘΝΟΣ επικοινώνησε με τη ΔΙΑΣ και όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας: «Υπήρξε εκτεταμένο τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο», η αποκατάσταση του οποίου συνεχιζόταν ως αργά χθες το βράδυ.
Παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα θα πιστωθούν κανονικά -ίσως και σήμερα- στους λογαριασμούς των δικαιούχων και ήδη έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες. «Η τεχνική βλάβη που προκάλεσε τα προβλήματα αποκαθίσταται. Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις, θα υπάρξει άμεσα διόρθωση με πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς», υπογραμμίζει η ΔΙΑΣ.
Αναλήψεις
Το πρόβλημα «χτύπησε» τα ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα, όμως αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις διατραπεζικές συναλλαγές. Δηλαδή οι αναλήψεις μετρητών μέσω των ΑΤΜ της τράπεζας όπου ο καταθέτης τηρεί τον λογαριασμό του, γινόταν κανονικά.
Ας σημειωθεί ότι χθες ήταν μέρα πληρωμής των συντάξεων, και σε πολλές περιπτώσεις προκλήθηκε κομφούζιο μεταξύ των συνταξιούχων.
Σημειώνουμε ότι το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ ταξινομείται στα συστήματα πληρωμών μικρής αξίας με εξέχουσα σημασία (Prominently Important Retail Payment Systems - PIRPS) σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αποτελεί ένα σύνολο εργαλείων πληρωμών, τα οποία είναι: μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, επιταγές, συναλλαγές σε ΑΤΜ, πληρωμές με κάρτες.
Στο σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ συμμετέχουν εμπορικές τράπεζες και η ΤτΕ όπως προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ το 2011 εκκαθαρίστηκαν περί τις 107 εκ. συναλλαγές πληρωμών με συνολική αξία 186 δισ. ευρώ.
Οι αναλήψεις μετρητών μέσω της ΔΙΑΣ κατά μέσο όρο είναι περί τις 70.000 την ημέρα.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: