Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Παπανδρέου: Ηρθε η ώρα να δώσω τη μάχη από άλλα μετερίζια

Εμφανώς συγκινημένος και θερμά χειροκροτούμενος από τα μέλη της Εθνικής Συνδιάσκεψης, ο Γιώργος Παπανδρέου σηματοδότησε με την ομιλία του την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από 8 χρόνια παραμονής του ιδίου στην προεδρία του Κινήματος. «Ηρθε η ώρα να δώσω τη μάχη από άλλα μετερίζια» είπε καταλήγοντας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την διάρκειας 75 λεπτών ομιλία του με σύντομη αναφορά στα πρώτα έτη της πολιτικής του διαδρομής ενώ περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» ξεκαθάρισε: «Θα είμαστε και πάλι μαζί στον κοινό αγώνα. Ομως από μετερίζια διαφορετικά».
ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 10/03
«Τα τελευταία χρόνια», συνέχισε «βρέθηκα σε ρόλους που με έφεραν σε απόσταση. Σε ρόλους δύσκολων αποφάσεων» είπε και χαρακτήρισε «μεγάλη ανάσα» την ιστορική απομείωση του χρέους για την οποία ευχαρίστησε τους συνεργάτες του υπουργούς, τους αφανείς τεχνοκράτες καθώς και τον πρωθυποθυργό Λουκά Παπαδήμο για την συνδρομή του.
Ασκησε ακολούθως σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρότι θα ήθελε να την ευχαριστήσει για τη συνεισφορά της στην κυβέρνηση, η στάση της δεν του επιτρέπει να το πράξει.
Επίθεση στη ΝΔ: Δεν μπορώ να την συγχαρώ
«Θα ήθελα να είμαι μεγαλόψυχος και να ευχαριστήσω τη ΝΔ για τη συνεισφορά της, αλλά δυσκολεύομαι γιατί και αυτό το έκανε με δυσκολία. Μπήκαν στην κυβέρνηση υπό την απειλή του δημοψηφίσματος, το οποίο φοβήθηκαν» είπε στηλιτεύοντας τη στάση της στο ζήτημα της συναίνεσης τα τελευταία χρόνια αλλά και την ενδοκυβερνητική της παρουσία.
Ο Γ. Παπανδρέου άφησε εκ νέου αιχμές για το ρόλο μέσων μαζικής ενημέρωσης: «Προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν. Αλλα δεν σκύβω και το κεφάλι σε κανέναν. Και ο πολιτικός, αν σκύψει για μία στιγμή το κεφάλι γίνεται μαριονέτα. Και εγώ δεν υπήρξα ποτέ μαριονέτα. Ο, τι και να μου κοστίσει. Και μου κόστισε», είπε τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια, οι αντίστοιχοι αγώνες της Νέας Δημοκρατίας εξαντλήθηκαν σε «κορώνες κατά της διαφθοράς μέσα σε σουβλατζίδικα».
«Παίρνω πάνω μου όλα τα λάθη»
Και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα κυβερνητικά πεπραγμένα της θητείας του, σημείωσε:
Παίρνω πάνω μου ό,τι λάθος έγινε. Αλλά όποιες επιτυχίες είχαμε, ανήκουν σε όλους. Ας μην τις λησμονούμε. Δεν κάνω απολογισμό, υπερασπίζομαι το έργο μας, με το οποίο θα πάμε και στις εκλογές.
Το δίλημμα των εκλογών
Περιγράφοντας το δίλημμα των επικείμενων εκλογών είπε:
«Το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχιστεί όποιος και να είναι στην κυβέρνηση. Αλλά ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τους πιο αδύναμου; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα αλλάξει ριζικά, ότι δεν θα γυρίσουμε στα παλιά; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την χρηστή αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου;»
«Αριστεροδεξιοί πατριδοκάπηλοι παίζουν το παιγνίδι της δραχμής»
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από τις δυνάμεις της «παραδοσιακής Αριστεράς» κάνοντας λόγο για συμμαχία «αριστεροδεξιών πατριδοκάπηλων» που παίζουν το παιγνίδι της δραχμής.
«Εγινα πιο σοπσιαλιστής»
«Στην παραδοσιακή Αριστερά λέω», συμπλήρωσε «ότι η εμπειρία των 2 τελευταίων ετών με έχει κάνει πιο σοσιαλιστή. Και σοσιαλιστής δεν είναι αυτός που φλερτάρει με τη βία και ικανοποιεί κάθε αίτημα καθε συντεχνίας. Σοσιαλιστής είναι αυτός που βλέπει το αύριο και δεν αντιδρά με μιζέρια και κυνισμό που μας κάνει αντιδραστικούς», τόνισε κορυφώνοντας την επίθεση που εξαπέλυσε στην Αριστερά.
«Μετάνιωσα που δεν έκανα νωρίτερα το δημοψήφισμα»
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανήλθε στο ζήτημα του δημοψηφίσματος συντασσόμενος εμμέσως με την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν που τού κόστισε την πρωθυπουργία: «Μετανιώνω που δεν ζήτησα νωρίτερα την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο λαός έπρεπε να εκφραστεί. Με είπανε τρελλό, άφρονα, επειδή ζήτησα να δοθεί ο λόγος στον λαό, στον πολίτη. Οι ίδιοι που πρώτα με κατηγορούσαν ως υποχείριο των ξένων, ξαφνικά άρχισαν να λένε: 'Μα πως είναι δυνατόν να παίρνει τέτοια απόφαση; Ρώτησε τη Μέρκελ; Ρώτησε τον Σαρκοζί; Εγώ ήθελα να ρωτήσω τον ελληνικό λαό.
Πολλοί λένε ότι ήταν αυτή η απόφαση που μου στοίχισε την πρωθυπουργία. Απαντώ: Χαλάλι. Πιστεύω στη Δημοκρατία. Οχι στις καρέκλες».
«Η απόφαση εκείνη δεν ελήφθη εν κενώ», είπε και αιτιολογώντας την συμπλήρωσε: «Στις 27 Οκτωβρίου γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα με μια ιστορική συμφωνία. Κάποιοι έλεγαν τότε όχι στη συμφωνία των Βρυξελλών'. Σήμερα όλοι αυτοί πανηγυρίζουν. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση βίας χωρίς να καταρρεύσουμε, χωρίς θύματα στους δρόμους.
Κλείνοντας την ομιλία του, και συναισθηματικά φορτισμένος, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα συνεχίσει να «τρέχει» για την Ελλάδα.
Θα είμαι δίπλα στη νέα ηγεσία
«Ετρεχα από εδώ και απο εκεί για την Ελλάδα. Κάποιοι με είπαν τουρίστα. Θα συνεχίσω να τρέχω. Και εδώ και στα χωριά και στην Ευρώπη, παντού», είπε και διαβεβαίωσε ότι η νέα ηγεσία θα έχει την αμέριστη στήριξή του:
«Οποιος εκλεγεί θα με έχει κοντά του, όποτε χρειάζεται. Να βοηθάω Με διακριτικότητα βέβαια.
Και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι να μείνει όρθια η πατρίδα . Θα αγωνίζομαι κοντά σας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: