Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πάγκαλος ΤΕΛΟΣ!



ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Καρατομείται οριστικά ο Παπακωνσταντίνου
Αναβαθμίζεται πιθανότατα σε αντιπρόεδρο ο Ραγκούσης

Στο αντάρτικο έχουν βγει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Με όλα τα σενάρια στο τραπέζι (σενάρια κι όχι… πιστόλια) αναμένεται να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες μετά τις 25 του Μάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου, με πιθανότερο, σχεδόν βέβαιο, αποτέλεσμα να έχει πάρει ψίχουλα, δηλαδή την επιμήκυνση μεν της αποπληρωμής του δανείου από την «τρόικα», ίσως και τη μείωση του επιτοκίου, αλλά όχι και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Και γι’ αυτά τα ελάχιστα έστω που θα πάρει -και μάλιστα προεξοφλημένα, αφού γι’ αυτά πάλεψε η Ιρλανδία- θα πληρώσει ο ελληνικός λαός βαρύτατο τίμημα, με νέα, επαχθέστερα μέτρα φτώχειας, ανεργίας, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Αυτής της δημόσιας περιουσίας, υπενθυμίζουμε, για την οποία ο Γιώργος δεσμευόταν ότι θα απαγορεύεται η πώλησή της και μάλιστα και με συνταγματική διάταξη…
Βέβαια ο πρωθυπουργός και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν αυτά τα αποτελέσματα περίπου σαν… θρίαμβο, αλλά είναι πλέον απίθανο να περάσει στην κοινή γνώμη μια τέτοια εικόνα.
Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε, όλα τα σενάρια θα είναι ανοιχτά μετά την 25η Μαρτίου, απ’ τις πρόωρες εκλογές (ένα ύστατο «όπλο» του πρωθυπουργού) μέχρι τον σαρωτικό ανασχηματισμό και μάλιστα με απομάκρυνση δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, του Θ. Πάγκαλου και του «τσάρου» Γ. Παπακωνσταντίνου!
Όπως πάντως όλα δείχνουν -και αυτό φάνηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής- αυτά που μπορεί η Ελλάδα να αναμένει πλέον είναι, όπως προαναφέραμε, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου απ’ την «τρόικα» και ίσως μια μείωση του επιτοκίου αυτού του δανείου, πράγματα που έχει ήδη πετύχει η Ιρλανδία που διαπραγματεύεται ακόμα καλύτερους όρους για το δικό της Μνημόνιο.
Σε καμιά όμως περίπτωση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού ο συμβιβασμός που θεωρείται βέβαιο πως θα επιτευχθεί στις 25 Μαρτίου θα είναι ο α λα Μέρκελ συμβιβασμός, που αποκλείει την ικανοποίηση του βασικότερου ελληνικού αιτήματος.
Αυτό, όπως ήδη έχει επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», το απέκλεισε η γερμανίδα καγκελάριος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου και μάλιστα με ιταμό τρόπο.
Αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας, το τόνισε στον πρωθυπουργό κι ο γάλλος Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.

«Ξεχάστε την αναχρηματοδότηση του χρέους», του υπογράμμισε.

Και ήταν εμφανές στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου ότι βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με φανερά πεσμένη ψυχολογία…
Άλλωστε η εμφανώς πεσμένη ψυχολογία του είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ…
Γενικότερα δε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο χαρακτηρίζεται από την πτώση της διεθνούς εικόνας του Γιώργου, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις ψυχρολουσίες που έχει δεχθεί από τη Μέρκελ, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντί του, και τον Σαρκοζί, προηγήθηκε η άρνηση της ΕΕ να του αναθέσει ρόλο διαμεσολαβητή κατά την πρόσφατη κρίση στην Αίγυπτο, αν και σε αυτήν τη διαμεσολάβηση είχε ποντάρει πολλά…
Ενώ έχει προξενήσει αίσθηση κι ο τρόπος με τον οποίο τον άδειασε ο «φίλος» Στρος-Καν, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη του 2009 και αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έλεγε, για μια μεγάλη περίοδο, ψέματα στον ελληνικό λαό!
Ας προστεθεί στα προαναφερθέντα και το εξής, εξαιρετικά σημαντικό, που θα χρωματίσει τις εξελίξεις στο διάστημα μετά την 25η του Μάρτη:
• Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που θα πάρει ο πρωθυπουργός θα τα πάρει με βαρύτατο αντίτιμο, νέα μέτρα σκληρότατης λιτότητας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για οριζόντια περικοπή μισθών κατά 40%, πέραν του πετσοκόμματος δηλαδή που έχει ήδη γίνει!
Άλλωστε πάρα πολύ καθαρά η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι για τη μείωση του επιτοκίου του δανείου από την «τρόικα» απαιτεί 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και «αξιοποίηση» (επί της ουσίας ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας!

Θα «πεισμώσει» ο Γιώργος;

Σε αυτό το κρισιμότατο επομένως διάστημα, μετά την 25η του Μάρτη, θα παιχτούν πάρα πολλά. Και τα περισσότερα θα εξαρτηθούν απ’ τη στάση του Γ. Παπανδρέου.

Συνεργάτης του τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» πως πολλά θα εξαρτηθούν απ’ το αν ο Γιώργος «θα πεισμώσει», αφού ορισμένες φορές που είναι στριμωγμένος «πεισμώνει» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που τον βγάζουν από αδιέξοδα.

Ποια όμως στην παρούσα φάση είναι τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει;

Σύμφωνα με το επιτελείο του, έχει δεχθεί τις εξής εισηγήσεις:
- Να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ακόμα κι αν θεωρείται πολύ πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Ίσως μάλιστα ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι και το πιο επιθυμητό! Και αυτό διότι σε καμιά περίπτωση ο Γιώργος δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του η βόμβα μιας πιθανολογούμενης χρεοκοπίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα εξομολογήθηκε σε στενότατο συνεργάτη του ότι «δεν θα γίνω μόνο εγώ Χαρίλαος Τρικούπης, ας γίνουν και οι άλλοι»!
- Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό, αφού μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα γίνει αν το Σύμφωνο καταψηφιστεί!
- Κυβέρνηση με «προσωπικότητες», τεχνοκράτες, π.χ. Στουρνάρα, Παπαδήμο (ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι εξαφανισμένος…) ή ακόμα και Προβόπουλο…
- Σαρωτικό ανασχηματισμό, που να δίνει το στίγμα μιας επανεκκίνησης.

Πάγκαλος και «τσάρος» καρατομούνται;

Βέβαια ένας ανασχηματισμός θα είχε νόημα -και έχει επισημανθεί αυτό στον Γιώργο- μόνο αν ήταν πράγματι σαρωτικός και επιχειρούσε να θεραπεύσει κακώς κείμενα, καθώς και να αντιμετωπίσει το βαρύτατο κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για ορισμένους υπουργούς, με πρώτο βέβαια τον «τσάρο» Γιώργο Παπακωνσταντίνου!
Έτσι κι αλλιώς πάντως κάτι τέτοιο, που έως και πρόσφατα θα θεωρούνταν στη σφαίρα του απίθανου, πλέον είναι πιθανότατο!
Όπως μας επεσήμανε συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ενώ ως τώρα δεν δεχόταν κουβέντα για αλλαγή του Γ. Παπακωνσταντίνου, τώρα πλέον το συζητά!
Μια άλλη πιθανότατη επιλογή στα πλαίσια ενός ευρέος ανασχηματισμού θα είναι η απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου.
Ενώ τον Παπακωνσταντίνου είναι πιθανό να τον μετακινήσει σε άλλη θέση (π.χ. του υπουργού Άμυνας, σε αμοιβαία «μετάθεση» με τον Βενιζέλο), τον Πάγκαλο όλα δείχνουν πως θα τον απομακρύνει.
Δεν είναι μόνο οι αρνητικότατες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί για τον αντιπρόεδρο, τόσο αρνητικές που ακόμα και τις εναντίον του αποδοκιμασίες επιδοκιμάζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Είναι και δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό του Μαξίμου. Και δείχνουν τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα! Πάνω από το 70% του λαού απαιτεί την απομάκρυνση του Πάγκαλου από την κυβέρνηση! Και όλα δείχνουν ότι αν τελικά πάει σε ανασχηματισμό ο Γιώργος, ο Πάγκαλος θα είναι ένα απ’ τα «θύματα»…
Ίσως μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ο Γ. Ραγκούσης.
Ενώ στη θέση του «τσάρου» πλην του Β. Βενιζέλου ακούγονται κι άλλα ονόματα, κοινοβουλευτικών κι εξωκοινοβουλευτικών, όπως του Παπαδήμου, ακόμα και της Βάσως Παπανδρέου, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, ή του Γ. Φλωρίδη.
Ένας ανασχηματισμός, εφόσον δεν προκριθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, θα πρέπει να στοχεύει και στον κατευνασμό των ισχυρότατων αντιδράσεων που υπάρχουν εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και μέσα στην κυβέρνηση, με τους υπουργούς να αλληλοϋπονομεύονται, να μη μιλούν καν μεταξύ τους, να εμφανίζουν γενικά την εικόνα της οπερέτας και της διάλυσης!
Οι δε βουλευτές, που έχουν κυριολεκτικά εξεγερθεί, μετά την 3η του Απρίλη, οπότε λήγει η προθεσμία εντός της οποίας μπορούν οι εκλογές να γίνουν με λίστα, θα «απελευθερωθούν» και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, με ορατό κίνδυνο να κινδυνεύουν νομοσχέδια και η εικόνα της κυβέρνησης να είναι ακόμα πιο οπερετική.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τη γνωστή τροπολογία Σηφουνάκη, που την καταψήφισαν Βάσω και Παπαμανώλης, ήσαν έτοιμοι να την καταψηφίσουν περί τους 45 «πράσινοι» βουλευτές.
Και ήδη κατηγορούν τον συνάδελφό τους κ. Ζωίδη ότι τους κορόιδεψε, αφού είχε αναλάβει τη «διαπραγμάτευση» με τον Ν. Σηφουνάκη και τους διαβεβαίωσε ότι τελικά ο υφυπουργός είχε συμφωνήσει με τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν.
Μάλιστα αποδίδουν τη συμπεριφορά του στο ότι, όπως λένε, έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι όταν γίνει ανασχηματισμός θα τοποθετηθεί στην κυβέρνηση, στη θέση του Ντόλιου, τον οποίο δεν θέλει ο Ραγκούσης! Μύλος.
http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: