Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Δώστε στον Καίσαρα ό,τι είναι δικό του....

Τα χρήματα είναι μια τυραννία ή όπως το είπε ο Χριστός στη γλώσσα της εποχής εκείνης , ένας «κύριος» (που για τους ανθρώπους εκείνης του καιρού σήμαινε επίσης και «θεός»): κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους .
Και στη συνέχεια αποκαλεί τα χρήματα με το όνομα τού θεού των Σιδωνίων ,«Μαμωνά» αφού τα χρήματα είναι επίσης και ειδωλολατρεία «..δεν μπορεί να δουλεύετε και για τον Θεό και για τον μαμωνά» (Ματθ 6,24).
Σε άλλη περίσταση ο Χριστός ταυτίζει τα χρήματα με άλλη μορφή ολοκληρωτισμού και με άλλο θεό: «Δώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα και στον Θεό ό,τι ανήκει στον Θεό» (Λουκ. 20,25).
Λέγοντας αυτό δεν νομιμοποιούσε όσα ανήκαν στον Καίσαρα, όπως πολλοί νόμισαν, ούτε έβαζε δίπλα δίπλα δύο ίσες και νόμιμες αρχές - αυτή τού Θεού και αυτή τού Καίσαρα.
Η ειρωνία τής φράσης είναι προφανής: Τα χρήματα δεν ήταν τού Καίσαρα-είχαν απλά την εικόνα του πάνω. Όμως εξαιτίας αυτού, ο Χριστός λέει πως είναι του Καίσαρα.
Ο Χριστός λέει πως τα χρήματα δεν είναι δικά μας αλλά τού Καίσαρα, και εμείς ανήκουμε στον Θεό. «Δώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα» σημαίνει :«Αφήστε τα χρήματα στον Καίσαρα ειναι σκουπίδια» .
«Δώστε στον Θεό ό,τι ανήκει στον Θεό» σημαίνει πως πρέπει να παραδοθούμε στον Θεό επειδή είμαστε δικοί Του και κουβαλάμε την εικόνα Του.
Τα χρήματα ανήκουν στην τυραννία, την αναλγησία, την υπερηφάνεια και την ειδωλολατρεία, ανήκουν στον Τιβέριο.Όλα τα νομίσματα και τα γραμμάτια έχουν πάνω τους την εικόνα τού Τιβέριου (Γι αυτό και ο Φραγκίσκος της Ασσίζης απαγόρευε στους αδελφούς του να διαχειρίζονται χρήματα) .
http://misha.pblogs.gr/tags/ernesto-cardenal.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: