Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα σε κρίση «Κουπί» ενενήντα ηµερών

«Και τώρα επιστροφή στην Ελλάδα», είναι το σύνθηµα στην κυβέρνηση µετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που έληξε κατ’ αρχήν θετικά για τη χώρα. Το κλίµα αυτό επιχείρησε να περάσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσµατα της Συνόδου και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχεικερδίσει τον σεβασµό των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την προσπάθεια που κάνει. Ο κ.Παπανδρέου πουέκανε λόγο για επιτυχία της κυβέρνησης, ουσιαστικά περιέγραψε ότι τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών φαίνεται να βγάζουν επί του παρόντος τη χώρα απότο κάδρο της κρίσης, στοοποίο κεντρική θέση έχουνπλέον η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε µετά τη Σύνοδο ανέφερε ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν δηµιουργούν στην Ελλάδα την υποχρέωση γιατη λήψη και νέων µέτρων».
Είναι ενδεικτικό ότιµε την άνεση που του έδινανοι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου της 11ης Μαρτίου, οι οποίες επισφραγίστηκαν στη Σύνοδο της περασµένης Πέµπτης, ο Γιώργος Παπανδρέου µίλησε στη Σύνοδο για να τονίσει τηνανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συγκεκριµένα µέτρα για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήµατος, το οποίο φέρει σοβαρές ευθύνες για τη διάρκεια της κρίσηςκαι την αποτυχία της οριστικής αντιµετώπισής της.
Τώρα, συνεργάτες του άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Παπανδρέου, «µε λυµένα τα χέρια µετά τις αποφάσεις των δύο Συνόδων», θα ασχοληθεί µε τα εσωτερικά θέµατα και θα ρίξει το βάρος στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και στην υλοποίηση των δεσµεύσεωνπου έχει αναλάβει η κυβέρνηση µε την υπογραφή του Μνηµονίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει µπροστά της ένα ολόκληρο τρίµηνο, στη διάρκεια τουοποίου θα κριθούν πολλά και κυρίως η προσπά θεια σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση που έχει υποστεί τη σκληρή κριτική της τρόικας µετά τον έλεγχο του Φεβρουαρίου, αναµένει µε προφανή προβληµατισµό τον νέο έλεγχο που θα κάνουν οι εκπρόσωποί της στις 15 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, το επόµενο διάστηµα θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί συγκεκριµένο πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου η προσπάθεια «χτυπάει κόκκινο», δηλαδή στη δραµατική µείωση των εσόδων, τις καθυστερήσεις που σηµειώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές, την άρνηση ορισµένων υπουργών να προβούν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών.
Τις επόµενες ηµέρες, πρόκειται να υπάρξει σύγκληση ορισµένωνκυβερνητικών οργάνων και του λεγόµενου ∆ιαθεσµικου Οργάνου προκειµένου να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης» για την πορεία της κυβέρνησης, δεδοµένου ότι – όπως όλοι συµφωνούν – αυτό το τρίµηνο, έως τα τέλη Ιουνίου δηλαδή, θα κριθούν πολλά για την πορεία της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικώνεξελίξεων. Θέµα που έχει αυτό τον χαρακτήρα είναι η ψήφιση του µεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Σταθερότητας 2012-2015, το οποίο πρέπει να αποδώσει περί τα 15 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση υπολογίζει να φέρει προς ψήφισηστη Βουλή µετά το Πάσχα,περί τα µέσα Μαΐου.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4624292

Δεν υπάρχουν σχόλια: