Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σχέδια μείωσης του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα λιτότητα διαρκείας

- Υπέρ της επαναγοράς ομολόγων για λογαριασμό των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
- Συμφωνεί και το Σταρκ της ΕΚΤ
- Θετικό το ΔΝΤ στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα
Και ενώ η μία επίσημη διάψευση διαδέχεται την άλλη, τα ευρωπαικά σενάρια αντιμετώπισης του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα έχουν πάρει καταιγιστική μορφή.
Σε συνέντευξή του στο Spiegel ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίζεται θετικός στην προοπτική επαναγοράς ομολόγων για λογαριασμό των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
''Θα ήταν λάθος να δημιουργούμε ταμπού αλλά δεν μπορούμε και να φέρνουμε στα όριά τους τις ισχυρές χώρες'' είναι οι λέξεις που προσεχτικά χρησιμοποιεί.
Στην ίδια γραμμή είναι ο κ.Σταρκ, το ''γεράκι'' της ΕΚΤ, που το προεκτείνει λέγοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και μένει η πολιτική απόφαση.
Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο το Ταμείο Διάσωσης να μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, κάτι που υποστηρίζει και η Πορτογαλία.
Το γερμανικό περιοδικό επίσης αναφέρει ότι η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων, την οποία πρώτος πρότεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, αντιμετωπίστηκε θετικά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην συνεδρίασή τους την περασμένη Δευτέρα.
Το Spiegel αναφέρει ότι η πρόταση Ρέγκλινγκ έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί αφού το μέτρο έχει καλές προοπτικές να υπογραφεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πακέτου σταθεροποίησης της ευρωζώνης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.
Επίσης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να χαρακτηρίζει καλή ιδέα την πρόταση, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις γερμανικές διαψεύσεις που διατυπώθηκαν στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αντάλλαγμα που απαιτούν, ιδίως οι Γερμανοί, είναι η βεβαίωση πως η διευκόλυνση στο χρέος μας θα συνοδευτεί με λιτότητα διαρκείας.

Δείτε το σχετικό video από το δελτίο του Mega



http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: