Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Κριτική εκ των ένδον στο ΠΑΣΟΚ


Θεωρείται υπερβολικός ο αριθμός των παραπομπών για τη Siemens

Ο πολιτικός ελιγμός της Ν. Δ., που δηλώνει ανοιχτή στη διερεύνση της ευθύνης και των δικών της υπουργών για την υπόθεση της Siemens, μονοπωλεί από χθες τις συζητήσεις στην κυβέρνηση, που μοιάζει να αναζητεί μια νέα επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου. Είναι ενδεικτικό πως κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν ότι ήταν λάθος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (που μετείχαν στην εξεταστική) να «ενοχοποιήσουν» τόσους πολλούς πράσινους υπουργούς, οι ευθύνες των οποίων ελέγχονται, ενώ άλλοι εξέφραζαν την ανησυχία τους μήπως η όλη υπόθεση απολήξει εντέλει σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Διότι, όπως έλεγαν, η κοινή γνώμη έχει διαμορφώσει την πεποίθηση ότι η σημερινή αντιπολίτευση έχει αντικειμενικά πολύ μικρότερες ευθύνες στις υποθέσεις της γερμανικής εταιρείας.
Αν κάτι ωστόσο περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα ήταν η απόληξη της υπόθεσης του Βατοπέδιου και κυρίως το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε παραγεγραμμένα τα αδικήματα των υπουργών που παραπέμθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία και μάλιστα με ψήφους 5 - 0. Οπως έλεγαν χθες στην «Κ» δύο κορυφαίοι υπουργοί, «αν το ΠΑΣΟΚ επαναλάβει την ίδια τακτική και παραπέμψει σε προανακριτική όλους τους πρώην υπουργούς που πρότεινε προχθές, θα είναι σαν να υποτιμά όχι μόνον τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη. Και τούτο διότι είναι πασίδηλο ότι ανάλογη απόφαση παραγραφής θα λάβουν οι λειτουργοί της και για το σκάνδαλο της Siemens, επομένως μια τέτοια επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα καταγγελθεί ευλόγως από την αντιπολίτευση ως προσχηματική.

Εμπλοκή μετά το 2007

Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν χθες εισηγήσεις στο Μάξιμου να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή μόνον όσοι υπουργοί έχουν «εμπλακεί» με τη Siemens μετά το 2007 και οι πράξεις τους δεν είναι παραγεγραμμένες. Αλλά η απάντηση που έδωσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν ότι σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι θα καταλογισθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί τη συγκάλυψη των δικών του πεπραγμένων και την ενοχοποίηση μόνον της Ν. Δ. Γι' αυτό, ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη δεν δίσταζαν να παραδεχθούν πόσο μεγάλο πολιτικό σφάλμα απεδείχθη όλη η τακτική της σύστασης εξεταστικών επιτροπών από το ΠΑΣΟΚ. «Καθ' όσον γνωρίζαμε την παραγραφή όλων των υποθέσεων κατ' εφαρμογήν του Συντάγματος από τη Δικαιοσύνη, ήταν προεξοφλημένο ότι θα εγκλωβιζόμασταν στα σημερινά μας διλήμματα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Τέλος, υπήρχαν και υπουργοί, ολίγον πιο αισιόδοξοι, που υποστήριζαν ότι ο δρόμος των εξεταστικών ήταν αναγκαίο κακό και εξέφραζαν την ελπίδα τους να αναγνωρισθεί τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ ότι έκανε ό, τι μπορούσε για να δημοσιοποιηθούν έστω οι ευθύνες των προσώπων που ενεπλάκησαν στις γνωστές υποθέσεις.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_22/01/2011_429766


Δεν υπάρχουν σχόλια: