Σήμερα η τρόικα έρχεται στη χώρα μας για 13η φορά και όπως προκύπτει από την επεξεργασία του δείκτη του κύκλου εργασιών του εμπορίου οι επισκέψεις "βουτάνε" το τζίρο πιο χαμηλά, με δεδομένη την ούτως ή άλλως πτώση της ζήτησης και των εσόδων των επιχειρήσεων, λόγω της ύφεσης.
Αυτή τη φορά η βόλτα της τρόικας στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με το δεκαήμερο πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων. Περίοδος κατά την οποία οι επιχειρηματίες προσδοκούν να πάρουν μια... ανάσα. Όμως το κλίμα αναμένεται βαρύ και δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι έμποροι θα μετρήσουν απώλειες.
"Η τρόικα βλάπτει σοβαρά την ελληνική αγορά" σχολιάζει η ΕΣΕΕ και αξίζει να δούμε την πορεία του δείκτη πωλήσεων του εμπορίου με την κάθε επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών.
Τον Απρίλιο του 2010 ο τζίρος πέφτει -3,38% αφού η χώρα μας υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΔΝΤ.
Τον Μάιο ο δείκτης πέφτει περισσότερο -7,2%. Υπογράφεται το μνημόνιο.
Τον Ιούλιο η τρόικα βρίσκεται ξανά στην Αθήνα και οι πωλήσεις υποχωρούν -2,81% καθώς ανακοινώνονται τα πρώτα μέτρα (περιορισμός ελλειμμάτων, αλλαγές στο ασφαλιστικό).
Τον Αύγουστο γίνεται η πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου όπου διαπιστώνεται υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Ο δείκτης πέφτει -6,54%.
Το Νοέμβριο η τρόικα επισκέπτεται εκ νέου την Αθήνα για τη δεύτερη επικαιροποίηση του μνημονίου, οπότε και λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για τα εργασιακά. Ο δείκτης κατρακυλά -5,18%.
Το Φεβρουάριο του 2011 ο δείκτης πέφτει -1,04% καθώς η τρόικα με την κυβέρνηση προχωρούν στην τρίτη επικαιροποίηση του μνημινίου και ασκούνται πιέσεις για μειώσεις στους μισθούς.
Το Μάρτιο ο δείκτης υποχωρεί -1,91% και σημειώνονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο.
Τον Μάιο προαναγγέλλεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι πωλήσεις γκρεμίζονται -10,53%.
Τον Αύγουστο μετά τη νέα έλευση της τρόικας ανακοινώνεται η εισφορά αλληλεγγύης, η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και ο τζίρος πέφτει ακόμη πιο πολύ -6,38%.
Το Νοέμβριο του 2011 η τρόικα και η κυβέρνηση αποφασίζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο δείκτης κύκλου εργασιών μειώνεται 3,26%.
Τον Ιανουάριο του 2012 η τρόικα κάνει συστάσεις για μέτρα, όπως οι απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η μείωση του 13ου και 14ου μισθού. Οι πωλήσεις υποχωρούν -1,3%
Το Φεβρουάριο του 2012 γίνεται γνωστό πως τον Ιούνιο θα πρέπει να βρεθούν 10 δισ. ευρώ, ενώ γίνονται γνωστές και οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επίσης μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομές και αποφασίζονται και οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου