Ο πρωθυπουργός περιέγραψε εννέα βήματα:
- Θα δώσουμε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις
- Θα προωθήσουμε ακόμη και αυτές που δεν είναι άμεση συμβατική υποχρέωση, όπως τους σιδηροδρόμους, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που αφορά τη ΔΕΗ, με διατήρηση των δίκτυων σε δημόσιο έλεγχο. Όποιος τα αναλάβει, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα είμαστε προσεκτικοί στην αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Υδάτων.
- Θα προωθήσουμε τις συμβάσεις παραχώρησης, όπως τα λιμάνια. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για λιμάνια των νησιών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα.
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το Ελληνικό. Παράλληλα δημιουργείται επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού για την ακίνητη περιουσία από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
- Ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, που αφορά 12,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Προτεραιότητα να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία.
- Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου. Για ορισμένους έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.
- Στήριξη της ρευστότητας και επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η ρευστότητα είναι το αίμα της ελληνικής οικονομίας, αν δεν αποκατασταθεί κάθε προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Εξήγγειλε δημιουργία περιουσιολόγιου που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
- Μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης. Δεν υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς ηλεκτονική διακυβέρνηση. Οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν τώρα η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάζεται μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο συντονισμός των υπουργείων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εξήγγειλε ειδικό συντονιστικό όργανο και κυβερνητική επιτροπή που θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό. Η διοικητική μεταρρύθμιση θα συμβάλλει και στην καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς
- Συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο. Μέσα σε 1,5 χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί εισφορές από τους ιδιώτες, ενώ δεν πληρώνει. Αν γίνει σωστά θα έχει μηδενικό κόστος.
«Αυτές οι μεταρρυθμιστικές τομές θα φανούν τους επόμενους μήνες. Η μείωση του ελλείμματος μέσα από περιστολή της σπατάλης και ο έλεγχος του χρέους, όπως και οι διαρθρωτικές αλλαγές, είναι δικοί μας στόχοι. Για να πετύχουμε όμως πρέπει να σταματήσουμε την ύφεση. Για τα υφεσιακά μέτρα που ζητάμε να αλλάξουν, προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα. Η ύφεση πρέπει να σταματήσει, όχι να ενισχύεται» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις μονομερείς ενέργειες και είπε ότι επιζητά την συνεννόηση με τους εταίρους. Προανήγγειλε την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρέωσεων των πολιτών σε περισσότερες δόσεις και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος με αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του καθεστώτος βουλευτικής ασυλίας. Μίλησε ακόμη για μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ακρίβειας και το σπάσιμο των καρτέλ, καθώς και για την άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών.
Προανήγγειλε ακόμη μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κοινοβουλευτικό διάλογο για το καθεστώς απόδωσης ιθαγένειας και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.
Για την ασφάλεια του πολίτη, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές νομοθετικές δικαστικές και σωφρονιστικές.
Για την εξωτερική πολιτική τόνισε τρία σημεία: την ανακήρυξη ΑΟΖ, την ενεργό προώθηση ευρωπαϊκής πολιτικής για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την εμπέδωση και δημιουργία νέων ερεισμάτων για συμμαχίες της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε αισιόδοξος και αποφασισμένος να πετύχει και πρόσθεσε: «Σήμερα η ενότητα του λαού δεν είναι γενικόλογη ευχή, εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και ορίζοντα τετραετίας».
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ξεφύγει από τους στόχους του, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει το χαμένο χρόνο και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μην χρειαστούν νέα μνημόνια, να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε την άσχημη κατάσταση, λέγοντας ότι δεν μπορούν πολίτες να βλέπουν να επιδεινώνεται το βιοτικό τους επίπεδο και να αυτοκτονούν από απόγνωση. «Όσα αναφέρει το πρόγραμμα σύγκλισης των τριών κομμάτων ισχύουν απολύτως» είπε και σημείωσε ότι «κύρια επιδίωξή μας είναι να συγκρατήσουμε και να αναστρέψουμε την ύφεση, δεν επαιτούμε, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μία σειρά από μεγάλες διαρθρωτικές τομές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου