«Μένουμε... Ευρώπη» δηλώνει τώρα σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, παρότι τις προηγούμενες ημέρες το ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε ως «απειλή» από τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς. Κανείς από τους πρωταγωνιστές, όμως, δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα αυτό το ενδεχόμενο. Ευ. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου, Π. Μπεγλίτης και άλλα στελέχη θεωρούν την προοπτική αυτή καταστροφική. Eχουν συζητήσει με τον πρωθυπουργό όλες τις απαραίτητες κινήσεις που χρειάζονται για να μείνει το ελληνικό πρόβλημα εντός των «τειχών» των Βρυξελλών.
Oχι μονάχα για το καλό της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Οι δηλώσεις και ο χρόνος (αόριστος) που χρησιμοποίησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Χριστόφια, είναι αποκαλυπτικές των ελληνικών προσδοκιών και φόβων για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε.
Η άλλη πλευρά αυτής της απόφασης έλεγε, πολύ συγκεκριμένα, ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη της Ευρωζώνης» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στη λέξη «έλεγε». «Aρα, λοιπόν, από την πλευρά μας, η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε.
Η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας είναι ακριβώς η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ευρωζώνη, όχι απλά την Ελλάδα, αλλά την Ευρωζώνη, γιατί είμαστε μέρος μιας οικονομικής οικογένειας» προσέθεσε.
«Γι’ αυτό λέω ότι είναι η ώρα της Ευρώπης» συνέχισε «και αυτή την ώρα θα τη συζητήσουμε, αυτή την πρόκληση θα τη συζητήσουμε σίγουρα σε λίγες ημέρες και, μάλιστα, σε μια σημαδιακή για την Ελλάδα ημέρα, γιατί είναι και εθνική γιορτή». Από αυτές τις εκφράσεις καθίσταται προφανές ότι ο Eλληνας πρωθυπουργός θα παίξει στο συμβούλιο τα ρέστα του και θα θέσει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους.
Περιμένοντας, λοιπόν, την... 25η Μαρτίου ο Γ. Παπανδρέου ασχολείται με το εσωτερικό μέτωπο. Αφού διαβεβαίωσε το συνέδριο της ΓΣΕΕ και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματός του ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί και θα διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη, σήμερα θα προσπαθήσει να πείσει και το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Στήριξη και κριτική
Ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη των κορυφαίων στελεχών και της πλειοψηφίας του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, αλλά αναμένεται να ακούσει κριτική από την αριστερή πτέρυγα.
Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, έχει σκοπό να τους προλάβει. Θα πει ότι αυτός πρώτος επισήμανε πως είναι εκτός πλαισίου ΠΑΣΟΚ τα έκτακτα μέτρα και θα δηλώσει ο πιο δυσαρεστημένος πολίτης. Εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, θα δεσμευτεί πως στο τέλος της τετραετίας θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις των στελεχών αναμένονται να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις.
Oσοι επηρεάζονται από το «Αριστερό Ρεύμα» θα χρησιμοποιήσουν υψηλούς τόνους και θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση του Κινήματος με την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες από τους συνεργάτες των κορυφαίων στελεχών αναφέρουν πως όλοι θα στηρίξουν τον πρωθυπουργό.
Ο Ευ. Βενιζέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Δ. Ρέππας κ.ά., εφόσον πάρουν τον λόγο, θα εστιάσουν στην ανάγκη να συνδυαστούν τα μέτρα περιοριστικής πολιτικής με το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Ωστε οι πολίτες να έχουν μπροστά τους ένα ορατό χρονικό σημείο απεμπλοκής από τη λιτότητα και ανταποδοτικά οφέλη από την αύξηση των φόρων. Aλλωστε, όλοι αναμένουν να ολοκληρωθεί η σκληρή παρτίδα πόκερ που παίζεται στους κόλπους της Eνωσης. Τα μεγάλα κράτη-μέλη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν μπλεχτεί σε ένα κουβάρι, που στο κέντρο του, δυστυχώς, αυτή την περίοδο έχει τη χώρα μας.
Οι εισηγήσεις
Αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης του κυβερνητικού σχήματος
Ανεξαρτήτως έκβασης της συνόδου κορυφής ο Γ. Παπανδρέου ξέρει ότι έχει μπροστά του ένα καυτό δίμηνο. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα αποδειχθούν, ίσως, οι πιο αποφασιστικοί μήνες της διακυβέρνησής του. Θα προωθηθούν προς ψήφιση το φορολογικό, το ασφαλιστικό και ο «Καλλικράτης», πάνω από όλα όμως στις 15 Μαΐου θα γίνει το πρώτο ουσιαστικό check up της ελληνικής οικονομίας από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.
Με αυτόν τον ορίζοντα, παρά τις διαψεύσεις, είναι αρκετοί οι υπουργοί που εισηγούνται ανασχηματισμό. Για την ακρίβεια μια συνολική αναδιάταξη δυνάμεων στην κυβέρνηση και στο κόμμα, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής, ώστε να μη βρεθεί η κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Ως τομείς που χρειάζονται «ενισχύσεις» έχουν εντοπιστεί τρεις: το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Υγείας. Στο γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχουν σκέψεις για προσθήκη ενός ακόμη αντιπροέδρου, αλλαγές προσώπων, προσθήκες υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών ακόμη και δημιουργίας νέων σχημάτων με ενοποίηση των οικονομικών υπουργείων. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα καυτό τρίγωνο που, όποια πλευρά κι αν σπάσει, απειλεί ευθέως την ευστάθεια της κυβέρνησης. Ενισχύσεις κρίνουν πολλοί πως χρειάζεται η κυβέρνηση και στον τομέα της επικοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες διυπουργικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου καλείται και ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος είχε την ευθύνη του τομέα επικοινωνίας προεκλογικά.
Οι σκέψεις
Ερχονται αλλαγές στο κόμμα εν όψει δημοτικών
Αλλαγές δεν αποκλείονται και στο κόμμα. Καταρχάς ο Γ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του την εισήγηση του Σ. Ξυνίδη, του Ρ. Σπυρόπουλου και της Ρ. Βάρτζελη για την εκλογική διάταξη. Είναι πολύ πιθανό να συγκροτηθεί άμεσα εκλογική επιτροπή, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν τις φιλοδοξίες τους, που μετά θα είναι δύσκολο να μαζευτούν και θα εκφραστούν με αντάρτικα ψηφοδέλτια. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται και το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου για το ΠΑΣΟΚ τον ερχόμενο Ιούνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου