Στο 5,9% έφτασε το επιτόκιο του επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 7 δισ. ευρώ, που σύνηψε η χώρα μας, μερικά 24ωρα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.Η χώρα μας από αυτό το δάνειο θα αντλήσει περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα spread βρέθηκαν στις 310 μονάδες βάσης και το ύψος των προσφορών μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο 10ετές ομολογιακό δάνειο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο δεν κατάφερε να «πέσει» σε σχέση με τα προηγούμενα ομόλογα, ενώ το γεγονός και μόνο ότι οι προσφορές ήταν λίγες, οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε κάθετη πτώση.
Το μούδιασμα από αυτήν την εξέλιξη, που δεν επιβεβαιώνει την «φόρα» που είχε πάρει η ελληνική επενδυτική αγορά από το πακέτο στήριξης των 27, οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση σε αναδίπλωση δηλώσεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης, Γιώργο Πεταλωτή να υποστηρίζει πως «δεν γίνονται όλα αυτοματοποιημένα».
Χωρίς στήριξη από τον Fitch
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο οίκος Fitch διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καθώς «παραμένει η αβεβαιότητα για δημοσιονομική εξυγίανση παρά το δίχτυ ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η ανακοίνωση της ΕΕ ήταν θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες επιλογές χρηματοδότησης και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει το Ρόιτερ.
«Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά την στρατηγική χρηματοδότησης των δημοσιονομικών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου