Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τα δεινά του ΔΝΤ...

Τις τελευταίες ημέρες, είναι φανερό ότι Ευρωπαίοι αποπέμπουν την Ελλάδα για χρηματοδότηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)… Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Φιλανδία κρατούν σκληρή στάση για να μη χρηματοδοτηθεί η χώρα μας, από την Ευρωζώνη, ενώ άλλες πιο ήπιες φωνές κάνουν λόγο για μεικτή προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, από εταίρους και ΔΝΤ .
Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση από το Δ.Ν.Τ. Η επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του διεθνούς οργανισμού Caroline Atkinson, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δήλωσε:
«Συνεργαζόμαστε στενά με την ευρωπαϊκή επιτροπή και πιστεύω ότι η Ε.Ε και οι χώρες της ευρωζώνης θα βρουν τρόπο να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η διαδικασία με το ΔΝΤ είναι ότι όποια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια, δεν τη λαμβάνει αυτομάτως. Πρώτα θα αξιολογήσουμε το αίτημα και τις επικρατούσες συνθήκες. Στη συνέχει αφού εκτιμήσουμε την κατάσταση, εγκρίνουμε το ποσό της δανειοδότησης και προχωρούμε στην εκταμίευση των χρημάτων. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και δύο μήνες», καταλήγει η Atkinson.

Νέα σκληρά μέτρα

Όσες κράτη μέχρι στιγμής απευθύνθηκαν στο Δ.Ν.Τ και πήραν δανειοδότηση, υποχρεώθηκαν σε σειρά σκληρών μέτρων.
Η Αργεντινή , ζήτησε και έλαβε το 2005 δανειοδότηση 65 δις δολάρια . Ζητήθηκε η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως η περικοπή δημόσιων δαπανών και επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Προ ολίγων μηνών η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, από τον κεντρικό τραπεζίτη, να χρησιμοποιήσει συναλλαγματικά αποθεματικά προκειμένου να αποφύγει τη νέα προσφυγή στο Δ.Ν.Τ
Η Ουγγαρία, έλαβε το Νοέμβριο του 2009 από το ΔΝΤ δάνειο ύψους 25, 1 δις δολαρίων. Ζητήθηκε αύξηση των επιτοκίων, πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για δύο χρόνια, κατάργηση του 13ου μισθού στο δημόσιο, μείωση 50% της 13ης σύνταξης , μείωση κρατικών δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ και των ορίων συνταξιοδότησης και έλεγχο από την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας των άλλων τραπεζών.
Η Ισλανδία τον Νοέμβριο του 2009, έλαβε δάνειο από το ΔΝΤ 2,4 δις δολάρια. Ζητήθηκε μείωση κατά 10% των δαπανών των υπουργείων και αύξηση κατά 5 μονάδων των επιτοκίων.
Η Ρουμανία στις αρχές του 2009, έλαβε δάνειο 20,1 δις δολάρια. Ζητήθηκε η απόλυση 137.000 δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση εισφορών και φόρων, περικοπές κατά 30% στους δημόσιους υπάλληλους με ανάλογη μείωση σε επιδόματα και μπόνους . Οι σκληροί όροι του ΔΝΤ έριξαν την κυβέρνηση της Ρουμανίας και αυτομάτως ανεστάλησαν οι εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου. Η νέα κυβέρνηση ενέκρινε και νέα σκληρά μέτρα όπως το πάγωμα των συντάξεων.
Η Σερβία τον Ιανουάριου του 2009, έλαβε δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 3 δις δολαρίων. Ζητήθηκε 14.000 απολύσεις στο δημόσιο και γενικό πάγωμα μισθών
Η Λευκορωσία το 2008 πήρε δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 2,5 δις δολαρίων. Ζητήθηκε υποτίμηση κατά 20% και πάγωμα μισθών από 2 έως 5 χρόνια.
Τέλος η Τουρκία έλαβε το 2007 από το ΔΝΤ δάνειο 40,7 δις δολαρίων. Ζητήθηκε υποτίμηση νομίσματος, πάγωμα μισθών και δημοσίων. Η πολιτική του Ερντογάν όμως δεν ήταν συνακόλουθη, και η ροή των δανείων έχει καταστεί συνεχών διαπραγματεύσεων με το ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Ένα ανάλογο εφιαλτικό σκηνικό με νέα δέσμη σκληρών μέτρων, λογικά θα ζητήσει το ΔΝΤ να επιβληθούν και στην Ελλάδα, αν τελικά προσφύγει η Κυβέρνηση στον Διεθνή Οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: