Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τι αλλάζει σε διορισμούς, μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Έντονη είναι η ανησυχία σε χιλιάδες μόνιμους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική τους πορεία καθώς είναι πλέον δηλωμένες οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές οι οποίες αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο.
Όσον αφορά στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μεγάλη είναι η αγωνία για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας κατά 50%. Η μείωση αυτή θα εκδηλωθεί και στις φετινές αποσπάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην Άνοιξη και αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά πιθανόν και στις μεταθέσεις οι οποίες αναμένονται την εβδομάδα που έρχεται. Παράλληλα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που παίρνουν απόσπαση αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα αφορά μόνο τη μοριοδότηση όσων αποσπούνται από το σχολείο της περιοχής τους σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (π.χ στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε διευθύνσεις και γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης κλπ).
Περισσότερα είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και η ανησυχία των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων. Πρώτα πρώτα επειδή έχει αποφασιστεί η μείωση κατά 50% των διορισμών μονίμων και κατά 70% των προσλήψεων αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει ότι αποσταθεροποιείται όλος ο προγραμματισμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών καθώς για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια ένα τμήμα αναπληρωτών θα «πέσει» στην κατηγορία του ωρομισθίου των 300 ευρώ, ένα τμήμα ωρομισθίων δεν θα βρει αντίστοιχη θέση τις επόμενες σχολικές χρονιές στη σχολική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ένα άλλο μεγάλο τμήμα αδιόριστων εκπαιδευτικών που θεωρούσε ότι έπαιρνε σειρά στην πολυπόθητη πρόσληψη βλέπουν τα όνειρά τους να ανατρέπονται.
Στο κόκκινο» βρίσκεται και η αγωνία περίπου 6.500 εκπαιδευτικών οι οποίοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περίμεναν το μόνιμο διορισμό τους φέτος. Η ανακοίνωση της μείωσης από το Υπουργείο Παιδείας κατά 50% των μόνιμων διορισμών δεν έχει συνοδευτείαπό τις απαραίτητες διευκρινήσεις που αφορούν στις διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών που περιμένουν να διοριστούν φέτος . Ποιους θα «χωρέσει» φέτος το Υπουργείο Παιδείας στο μαγικό αριθμό των 3.000 διορισμών; Τι θα γίνει με το 24μηνο, το 30μηνο, την κατηγορία του 40% και τους διοριστέους του ΑΣΕΠ; Τι θα γίνει με τους πολύτεκνους και τους προερχόμενους από την Ιδιωτική εκπαίδευση (ΙΔΑΧ);Όσοι δεν διοριστούν φέτος θα διοριστούν την επόμενη χρονιά ή πάει μακρύτερα η «βαλίτσα»; Το μόνο που είναι γνωστό αλλά βεβαίως δεν αποτελεί σαφή απάντηση στα εύλογα ερωτήματα των υπό διορισμό εκπαιδευτικών είναι όσα γράφονται στο νέο νόμο 3833/2010 « Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης » (ΦΕΚ 40 τ. Α΄/15-3-2010) : α. «Οι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π. διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, µε έναρξη το β΄ εξάµηνο του έτους 2010 και ο διορισµός όλων όσων περιλαµβάνονται στους οριστικούς πίνακες ολοκληρώνεται µέχρι την 31.12.2012» και β. Ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο 01-01-2011 έως 31-12-2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (7ος)

Αλλά εκεί που υπάρχει το μαύρο σκοτάδι είναι στο θέμα του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (του 7ου κατά σειρά). Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή τον Απρίλιο θα προβλέπει ότι μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο όποιος θέλει να έχει πιθανότητες να προσληφθεί στην εκπαίδευση θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας – κατάρτισης και να είναι επιτυχών στο νέο ΑΣΕΠ. Από εκεί και πέρα θα μοριοδοτούνται η προϋπηρεσία και οι μεταπτυχιακές σπουδές, οι παλιότερες (των δυο προηγούμενων) επιτυχίες στο ΑΣΕΠ αλλά και ορισμένα «κοινωνικά κριτήρια». Βεβαίως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένα σχέδιο για το λεγόμενο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας για το οποίο μόλις αυτή την περίοδο το Υπουργείο ζητάει τη γνώμη των Πανεπιστημίων για τον τόπο που μπορεί να οργανωθεί. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς η πρόθεση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αφού μέχρι σήμερα το Υπουργείο φαίνεται και το ίδιο να μην έχει καταλήξει στον τρόπο που εννοεί ότι θα υπάρχει το Πιστοποιητικό. Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η νέα πραγματικότητα σε χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους ένα ακόμη ερώτημα φαίνεται να βασανίζει δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους: Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για το 2010; Οι πληροφορίες είναι ότι το ΑΣΕΠ δεν έχει κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο για ματαίωσή του οποότε τον υπολογίζει στο πρόγραμμά του από την άλλη όμως δεν έχει και «νέα» από το Υπουργείο για να ξεκινήσει το σχεδιασμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: