Με επίκεντρο τη λαμπρή στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12.00, ο Ελληνισμός εορτάζει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας σε μία ημέρα ιδιαιτέρως κρίσιμη για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε σε ιδιαίτερα αποφασιστικό τόνο τις αναλογίες της 25ης Μαρτίου 1821 με τη σημερινή ημέρα και έστειλε μήνυμα για αλληλεγύη στους ευρωπαίους εταίρους:
«Τότε ένας λαός σχεδόν άοπλος και παρά την αντίδραση της αντιδραστικής τότε Ευρώπης ξεσηκώθηκε για την ελευθερία του και την κατέκτησε, με τον αγώνα του. Εκατοντάδες ήταν τότε οι φιλλέλληνες που συμπαραστάθηκαν. Αυτή την αλληλεγγύη ζητάμε και σήμερα όταν στις Βρυξέλλες δίνουμε σκληρή μάχη. Η αρχή της αλληλεγγύης είναι βασική για τη συνοχή της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι εταίροι μας», είπε ο κ. Παπούλιας που κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπεκλίθη συμβολικά στους παρελαύνοντες Ευζώνους.
Στο γραπτό του μήνυμά για την 25η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μειώνει:
«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος.
Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο περιβάλλον από το οποίο απουσιάζουν οι σταθερές του παρελθόντος.
Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο ούτε ανώδυνο. Είναι, όμως, αναγκαίο. Είναι επίσης δυνατό, αν αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις και διαχρονικές παθογένειες, εάν εξυγιανθεί η λειτουργία του ελληνικού κράτους και ενωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας για να εκπληρώσουν ένα ιστορικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές.
Επέτειοι όπως η σημερινή ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και την ευθύνη να προσπαθήσουμε ώστε να είναι περήφανα και τα δικά μας παιδιά γι’ αυτό που τους κληροδοτήσαμε.
Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, υγεία, ευτυχία και προκοπή».
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο δικό του μήνυμα ανέφερε:
«Η 25η Μαρτίου, είναι η γιορτή της Παλιγγενεσίας του Έθνους. Συμβολίζει τη δύναμη της θέλησης ενός ολόκληρου λαού να σπάει τα δεσμά του και να διεκδικεί το βασικότερο δικαίωμά του, την ελευθερία του, την ίδια του την υπόσταση. Τον 1821 οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το δικαίωμά της να ορίζει την τύχη της η ίδια. 189 χρόνια μετά την αφετηρία του μεγάλου Αγώνα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Όπως βρέθηκε πολλές φορές στην Ιστορία της. Τότε το ζητούμενο ήταν η απελευθέρωσή μας από το ζυγό, τον κατακτητή.Σήμερα, είναι η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που ζούμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας.
Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούμαστε να δουλέψουμε μαζί, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έξοδο από τη σημερινή κρίση και την αναγέννηση της πατρίδας μας. Για μια Ελλάδα, όπου κυριαρχεί το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η προοπτική. Είμαι βέβαιος ότι, για ακόμη μια φορά, θα σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας. Βγαίνοντας πιο δυνατοί και πατώντας ακόμα πιο γερά στα πόδια μας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που καλούμαστε να αποτίσουμε εμπράκτως σήμερα, σε εκείνους που πριν από 189 χρόνια πίστεψαν στο αδύνατο και κατάφεραν να το κάνουν δυνατό.
Σημειωτέον ότι η σημερινή ήταν η πρώτη παρέλαση εθνικής επετείου στην οπία παρέλασαν μόνο πεζοπόρα τμήματα του στρατού στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσιονομικών δαπανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου