Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Το σύνδρομο της μεταπολίτευσης

Ο δεσμός ή και η εξάρτηση που αναπτύχθηκε το 1973, μεταξύ τεσσάρων Σουηδών που κρατήθηκαν ως όμηροι από ληστές για έξι ημέρες, στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας «Sveriges Kredidbank», κατά τη διάρκεια της ληστείας, ονομάστηκε Σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους ο δεσμός αυτός με τους κακοποιούς ήταν ένα μέσο που ανέπτυξαν οι όμηροι προκειμένου να αντέξουν τη βία.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένα παρεμφερές σύνδρομο. Πρόκειται για την εξάρτηση που έχει
αναπτυχθεί μεταξύ της πλειοψηφίας των Ελλήνων και δύο πολιτικών κομμάτων τα οποία εμφανίστηκαν την εποχή της λεγομένης «μεταπολιτεύσεως». Πρόκειται για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που εναλλασσόμενα στην εξουσία από το 1974, οδήγησαν τελικώς την χώρα στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Παρ΄ όλα ταύτα, στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα 2 μηνών περίπου, οι αγανακτισμένοι και πτωχευμένοι Έλληνες απεφάσισαν ότι στο τιμόνι της χώρας πρέπει να βρίσκονται και πάλι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Το νέο αυτό σύνδρομο εξάρτησης πολιτών από τα συγκεκριμένα κόμματα αλλά και πολιτικά πρόσωπα είναι άξιο επιστημονικής έρευνας και δικαίως θα καταχωρηθεί στην ιατρική αλλά και πολιτική βιβλιογραφία ως «το σύνδρομο της μεταπολίτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: