Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο Βενιζέλος νίκησε στην κόντρα με τους κορυφαίους

Την άποψη να μη συμμετέχουν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας επέβαλε τελικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αν και στελέχη -με πρώτους τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Απόστολο Κακλαμάνη- διατύπωσαν ανοικτά την διαφωνία τους.
Η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν να μην συμμετέχουν σε υπουργεία πρώην υπουργοί και προβεβελημένα στελέχη του κόμματος αλλά στελέχη που θεωρούνται λιγότερο εμβληματικά.
Τα πρόσωπα που συζητούνται τώρα για συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι αυτά του Τάσου Γιαννίτση, Γιώργου Ζαννιά, Γιάννη Στουρνάρα αλλά και στελεχών που προέρχονται από περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκλέξει κανέναν βουλευτή.
Το θέμα της συμμετοχής ή μη με πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία εμφανίστηκε διχασμένη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπέρ της πρότασης Βενιζέλου τάχθηκαν οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ποιοί διαφώνησαν
Το λόγο έλαβαν οι κύριοι Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Βασίλης Κεγκέρογλου καθώς και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη που διαφώνησαν με την πρόταση Βενιζέλου και τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας με κορυφαία πολιτικά στελέχη.
Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής συμμετοχής.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις θέσεις του, και επέμεινε ότι «οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις είναι απαράδεκτες».
Το λόγο πήρε και ο Γιώργος Ντόλιος ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετέχει καθόλου στην κυβέρνηση, γιατί διαφορετικά «θα μας λεηλατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά της πρότασης Βενιζέλου για συμμετοχή μη πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Τη θέση του αυτή την είχε γνωστοποιήσει από χτες στους κυρίους Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη, που είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να διερευνήσουν τις προθέσεις του.
Εντονη ήταν η παρέμβαση του Θάνου Μωραίτη ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για «αυταρχισμό», τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής πολιτικών στην κυβέρνηση, θέση με την οποία συμφώνησε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: