Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

H συγκυβέρνηση αρμέγει συνειδητά μόνο τους ειλικρινείς φορολογούμενους

Τα σχέδια της τρόικα που εκτελεί η συγκυβέρνηση και ελπίζουν ότι θα εκτελεί και η επόμενη (δική τους) κυβέρνηση μετά τις εκλογές, περιλαμβάνουν την περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών με σκοπό  να πιάσουν τη φοροδιαφυγή! Επειδή όμως ως γνωστόν ο μηχανισμός ελέγχου και εισπράξεων των Υπ. Οικονομίας και Εργασίας (για τις ασφαλιστικές εισφορές) - οι ίδιοι μας λένε - ότι υπολειτουργεί, τότε είναι φανερό ότι τέτοιες νομοθετικές διατάξεις χτυπούν αλύπητα ΜΟΝΟ τους μισθωτούς και συνταξιούχους, τους μοναδικούς πάντα ειλικρινείς φορολογούμενους. Τέτοια ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική - χαρακτηριστικό πολιτικής του ΔΝΤ σε χούντες της Ν. Αμερικής - έχει να δει δυτική χώρα πολλά χρόνια.
Ο φορολογικός νόμος που ισχύει αύξησε το φόρο στην κλίμακα εσοδημάτων από από 12 έως 21.000 ευρώ που είναι μικρομεσαίοι μισθωτοί και συνταξιούχοι και ο μεγάλος αριθμός... και ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ μείωσε το φόρο στα εισοδήματα παό 100.000 ευρώ και πάνω!
Σχέδιο πλήρους ανατροπής της φορολογίας εισοδήματος που φθάνει ακόμη και στον μηδενισμό του αφορολόγητου και στο ξήλωμα του συνόλου των φοροαπαλλαγών, μελετά το υπουργείο Οικονομικών. 
Το σχέδιο έχουν επεξεργαστεί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και θα τεθεί προς έγκριση στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Στη συνέχεια θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», το νομοσχέδιο προβλέπει:
- την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου, το οποί θεωρείται ως μια από τις πιο δαπανηρές φοροαπαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
-το μεγάλο περιορισμό ή την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με ειδικά προνοιακά επιδόματα που θα λαμβάνουν μόνο οι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
-τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογικής κλίμακας και τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
Να γιατί δεν θέλει εκλογές η συγκυβέρνηση = τρόικα!
Ποιο θα είναι το τελικό ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ανακοινωθούν τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου από την νέα κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή) που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου; Τελικώς, πολύ μεγαλύτερο από 11 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, «τα 11 δισ. ευρώ υπολογίζονταν στη βάση ότι μέχρι τότε, όλα θα κινηθούν βάση των αρχικώς προβλεφθέντων. Ωστόσο, οι αποκλίσεις που υπάρχουν ήδη, για παράδειγμα, στο επίπεδο των εσόδων, μάλλον μας οδηγούν προς μια επώδυνη αναθεώρηση».
Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να ετοιμάσει πακέτο της τάξης των 15 δισ. ευρώ, τουλάχιστον.
Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στα έως τώρα έσοδα από τον ΦΠΑ, θα καταλάβει το γιατί. Εξακολουθούν να βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οπότε η κληρονομιά για το επόμενο οικονομικό επιτελείο θα είναι κάτι παραπάνω από βαριά. Σχεδόν ασήκωτη.
Εννοείται ωστόσο ότι τα αγωνιώδη ερωτήματα της επόμενης μέρας δεν σταματούν εδώ. Ένα άλλο, εξίσου κρίσιμο, είναι: από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Τι μέτρα είναι αυτά τα οποία θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 15 δισ. ευρώ σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα; Εν προκειμένω, πειστικές απαντήσεις δεν είναι σε θέση να δώσει κανείς αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: