Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Νίκος Παπανδρέου: Στείλαμε «άσχετους» στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ

«Ως τώρα, η μάχη του μνημονίου, εν γένει, υποφέρει από μία στρατηγική ασυμμετρία: εκείνοι στέλνουν τους οικονομολόγους τους, εμείς απαντάμε με τους δικηγόρους μας», σχολιάζει ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού.
Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην «Οικονομική Επιθεώρηση» Μαΐου, ο Νίκος Παπανδρέου εκτιμά ότι τα ήδη μεγάλα προβλήματα για τη ζωή των Ελλήνων γιγαντώθηκαν επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά αλλά και οι επόμενες, διαπραγματεύτηκαν με το ΔΝΤ χωρίς ικανό οικονομικό επιτελείο.
Κατά τη γνώμη του στις συζητήσεις με τους δανειστές μας δεν υπήρξαν σύμβουλοι «οποίοι μπορούν να απαντούν με στοιχεία και να αντιπαρατίθενται, όταν προκύπτει η ανάγκη, προς τις ξένες ομάδες οικονομολόγων από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, που μας 'επισκέπτονται'».
Ο ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η απουσία τεχνοκρατών και οικονομολόγων είναι ένα πρόβλημα που ακολουθεί τις ελληνικές κυβερνήσεις σε βάθος χρόνου αλλά αυτή τη φορά έπληξε περισσότερο τον τόπο λόγω των συγκυριών.
Εάν υπήρχαν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις «έτσι ώστε όταν οι ξένες οικονομικές αποστολές να βρίσκουν μπροστά τους ''τους δικούς μας'' που θα μιλάνε την ίδια γλώσσα και που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πιέσεις που μας ασκούνται έξωθεν» τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, σύμφωνα πάντα με τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού.
Η προτεινόμενη από τον συγγραφέα λύση για να βγει η χώρα από την βαθιά οικονομική κρίση περνάει ωστόσο μέσα και από την δημοκρατική ανατροπή των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: