Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα στην Βασίλισσα Βεατρίκη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα δημοσιονομικά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.
Η πολιτική κρίση προκλήθηκε όταν αποχώρησε από τις συνομιλίες για την περικοπή 14-16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, το αντι-ισλαμικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, στην στήριξη του οποίου βασίζεται ο Ρούτε, προκειμένου να περνά τη νομοθεσία.
Από τις 5 Μαρτίου, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού- οι φιλελεύθεροι VVD του Ρούτε και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA)- προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις περικοπές, με το «Κόμμα για την Ελευθερία» του Βίλντερς.
Ο τελευταίος αποχώρησε από τις συνομιλίες, δηλώνοντας ότι αρνείται να αποδεχθεί τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας που προωθούνται ως συνταγή για να ευθυγραμμιστούν τα δημοσιονομικά με τους κανόνες που θέτει η ΕΕ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το 2013, το ολλανδικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 4,7% του ΑΕΠ, αρκετά πιο πάνω από το 3% του ορίου της ΕΕ. Η Ολλανδία οφείλει μέχρι τις 30 Απριλίου να καταθέσει στην Κομισιόν τα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει.
Η παραίτηση Ρούτε ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, μια εξέλιξη που θεωρείται πλήγμα για την Ευρωζώνη, καθώς η Ολλανδία, μαζί με την Γερμανία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο είναι στο γκρουπ των «καλών μαθητών» του ευρώ, που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσουν την άριστη πιστοληπτική τους αξιολόγηση (ΑΑΑ).
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε πολιτική αστάθεια μηνών, η οποία κάθε άλλο παρά θα ευνοήσει την καταπολέμηση της κρίσης.
Επιπλέον, το Βερολίνο φαίνεται να χάνει ένα σημαντικό υποστηρικτή, αφού η ολλανδική κυβέρνηση υπήρξε στενός του σύμμαχος στην προώθηση αυστηρών μέτρων λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης και είχε υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Ολλανδική οικονομία
Ανάπτυξη: 1,1% (Δεκ 2011)
Πληθωρισμός: 2,5% (Ιαν. 2012)
Ανεργία: 6% (Ιαν. 2012)
Χρέος: 65,52% του ΑΕΠ (2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: