Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

«Nαυάγιο» για το ντιμπέιτ στη Διακομματική

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του υπουργού Επικρατείας Παντελή Καψή, για το θέμα των ντιμπέιτ, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, ούτε στα στοιχειώδη, ρίχνοντας την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων το ένα κόμμα στο άλλο.
Από την πλευρά τους, τα λοιπά κόμματα κατηγόρησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Όπως δήλωσε ο Τάσος Γιαννίτσης μετά τη συνεδρίαση, για τη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων έληξε και είναι, πλέον, ευθύνη των κομμάτων να συμφωνήσουν για τα ντιμπέιτ.
«Ο λαός έχει ανάγκη από τον διάλογο. Έχει ανάγκη να ακούσει να του προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που τον βασανίζουν. Και σε αυτή την ανάγκη για διάλογο ο κ.Σαμαράς αρνείται βρίσκοντας διαρκώς διάφορα προσχήματα. Είχα πει ότι η αντίδραση του κ.Σαμαρά για το ντιμπέϊτ είναι αλαζονική. Έκανα λάθος.Η αντίδραση δεν είναι αλαζονική αλλά φοβική».
Για το θέμα του ντιμπέϊτ ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία έθεσε το θέμα της διεξαγωγής debate στη Διακομματική Επιτροπή, ζητώντας να αναζητηθεί κοινή συμφωνία.
Έθεσε μία και μόνο προϋπόθεση: Διάλογος ουσίας και όχι παράλληλοι μονόλογοι. Όχι, δηλαδή, σε μια διαδικασία, που όσες φορές κι αν έγινε μέχρι σήμερα, όλοι – πολίτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι – την κατήγγειλαν.
Δυστυχώς, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων εμπόδισαν τη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα επέτρεπε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.
Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Διακομματική ήταν προσχηματική. Στόχος του ήταν να μην υπάρξει συμφωνία.
Ακόμη και την τελευταία στιγμή, εμείς θα συμβάλουμε προκειμένου να βρεθεί, στο πλαίσιο της Διακομματικής, λύση χωρίς αποκλεισμούς, αποδεκτή από όλους».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για το ίδιο θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι Έλληνες απαιτούν σήμερα να μάθουν ποιό είναι το σχέδιο του κάθε κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Δυστυχώς, οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς -αδιόρθωτοι μέχρι την τελευταία στιγμή- αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν το μήνυμα της κοινωνίας, αποφεύγοντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε έναν οργανωμένο τηλεοπτικό διάλογο.
Οι δυο αρχηγοί προτιμούν να τάξουν «λαγούς με πετραχήλια» από την ασφάλεια του εκλογικού μπαλκονιού, παρά να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Στη διακομματική Επιτροπή μεταφέρθηκε για μια ακόμη φορά από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, η αξίωση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει οργανωμένος τηλεοπτικός διάλογος μεταξύ όλων των Επικεφαλής των κομμάτων.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέδειξε ότι δεν θέλουν καθόλου διάλογο και επιχειρούν απλά να φορτώσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον.
Επίσης ζητήθηκε η αποκατάσταση της ισοτιμίας στην παρουσίαση των κομμάτων η οποία σε μερικά ιδιωτικά κανάλια έχει παραβιαστεί βάναυσα σε όφελος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Τέλος η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα της λήψης μέτρων για την άρτια διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών καθώς και την ανάγκη διακομματικού ελέγχου της ηλεκτρονικής καταγραφής και συλλογής των εκλογικών αποτελεσμάτων».
Από την πλευρά του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννη, έγινε γνωστό ότι το κόμμα του επέμεινε στην πρόταση για δύο τηλεμαχίες μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και δύο τηλεμαχίες μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «κρύφτηκε» πίσω από τη διαδικασία, για να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μουρούτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε διάλογο μεταξύ των δύο αρχηγών, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι δημοκρατικό», ενώ αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα δήλωσε ότι «ήθελαν διάλογο χωρίς κανόνες», που θα είχε ως αποτέλεσμα μία τηλεοπτική «σούπα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας δήλωσε ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού η συζήτηση και η αντιπαράθεση για το "ντιμπέιτ". Αλίμονο στον εργαζόμενο εάν περιμένει μία δίλεπτη τοποθέτηση των αρχηγών των κομμάτων να κρίνει ποιο κόμμα εκπροσωπεί τα συμφέροντά του. Προτείναμε ίδιες ερωτήσεις στους αρχηγούς και επιλογή των δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ.
«Τα δύο κόμματα δεν θέλουν τον οργανωμένο διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Καλύβης, ενώ ο Τ.Κουίκ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε «να γίνει το "ντιμπέιτ" και να αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι για το χρόνο και τους κανόνες του και όποιος δεν θέλει να συμμετάσχει η θέση του να μείνει κενή».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε να συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία χωρίς την εκπροσώπηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράστηκε η διαφωνία για τα "ντιμπέιτ" και ζητήθηκε ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή.
Στη Διακομματική Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της προβολής των υποψηφίων κομμάτων πέραν αυτών που εκπροσωπούντο στη Βουλή και για τα οποία είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης «για να μην υπάρχει καθυστέρηση, να μην υπάρχει οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση στα κόμματα που προσβλέπουν σε αυτό, θα εκδοθεί ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, εντός των επόμενων ωρών, ώστε από αύριο το πρωί να μπορεί να εφαρμοστεί».
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εννέα κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμμαχία, Κοινωνική Συμφωνία) καθώς και πέντε κόμματα που διαθέτουν πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων βουλευτών, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Δηλαδή τα κόμματα Οικολόγοι - Πράσινοι, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Ένωση Κεντρώων και Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: