Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ανησυχεί για Λεπέν, στηρίζει Σαρκοζί

«Ανησυχητική» κρίνει το Βερολίνο την επίδοση της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Προβληματισμός επικρατεί και στις Βρυξέλλες για την «λαϊκίστικη απειλή».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε "ανησυχητική" την επίδοση της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
"Αυτή η υψηλή επίδοση είναι ανησυχητική, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα διευθετηθεί στον δεύτερο γύρο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ιστορικό 18% που κατέγραψε η Μαρίν Λε Πεν.
Η καγκελάριος "συνεχίζει να υποστηρίζει" τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι θα συνεργασθεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.
Βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος στην γαλλο-γερμανική συνεργασία, μέχρι στιγμής οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, όποιοι και αν είναι, έχουν εργασθεί καλά μαζί, είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών "δύο πιστοποιημένων δημοκρατών, που είναι προσηλωμένοι στην Ευρώπη και στη γαλλο-γερμανική φιλία".
"Η γαλλο-γερμανική σύμπραξη είναι το ένα από τα δύο κλειδιά για το μέλλον της Ευρώπης...Η Γερμανία θα επιδιώξει καλή και στενή συνεργασία με όποιον εκλεγεί στην προεδρία από τον γαλλικό λαό", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γκίντο Βέστερβέλε.
Αντιδράσεις από Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες "να μην υποκύπτουν" στην λαϊκιστική "απειλή", την επομένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στον οποίο σημείωσε σημαντική άνοδο η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πολλοί επίτροποι "συχνά καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκιστικού λόγου και να συνεχίσουν μαζί μας να προωθούν την Ευρώπη της ειρήνης και της ανάπτυξης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαρόζο, Ολιβιέ Μπαγί.
«Πρέπει να προσέξουμε τη λαϊκιστική απειλή, τη διάδοση των ιδεών της επειδή είναι θεμελιωδώς αντίθετη στα ιδεώδη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», προειδοποίησε ο Μπαγί και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες και ότι, μέσα σ' αυτό το οικονομική πλαίσιο, υπάρχει ένα πολιτικό έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκισμών».
Όμως για να απαντηθούν οι προκλήσεις της κρίσης, "πρέπει να αντιδράσουμε μαζί", επεσήμανε ο εκπρόσωπος. "Η καλή απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη. Η αναδίπλωση στον εαυτό μας, οι εθνικές λύσεις μέσα σ' ένα παγκοσμιοποιημένο χώρο, πιστεύουμε ότι δεν είναι η αποτελεσματικότερη λύση", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: