Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει την χρεοκοπία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CBS
Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα αποστέλλουν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή τους στην εκπομπή "60 Minutes" του αμερικανικού δικτύου CBS που θα μεταδοθεί την Κυριακή.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και την υποχρεωτική έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν ακόμα (θεραπευτικά) μέτρα που πρέπει να ληφθούν και αυτό συμβαίνει σε αρκετές νότιες χώρες της ευρωζώνης και επιπλέον στην Ιρλανδία», διαμηνύει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Προβληματισμός ΔΝΤ για το μετεκλογικό τοπίο
«Υπάρχει αβεβαιότητα» όταν διεξάγονται εκλογές σε χώρες, όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εγκρίνει προγράμματα, αλλά "αυτό δεν είναι μοναδικό και δεν αφορά (μόνο) την Ελλάδα". Την δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράϊς, απαντώντας σε ερώτηση του "Εθνους" για το κατά πόσο οι εκλογές αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.
Ο κ. Ράϊς, όπως και άλλα στελέχη του Ταμείου, αρνούνται επίμονα να αναμειχθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο στο θέμα της πραγματοποίησης ή όχι των εκλογών, και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφύγουν να το πράξουν μέχρι το τέλος, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι εκλογές δεν εκτροχίασαν τα προγράμματα. Το ΔΝΤ αποφάσισε σε υψηλό επίπεδο "να βγει το Ταμείο από την εικόνα" στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ώστε να μην επηρεαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αποτέλεσμα.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ταμείο έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε ευρείας βάσης και ισχυρή πολιτική στήριξη. Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ήδη υποστήριξαν δημόσια τις πολιτικές του προγράμματος. Οι εκλογές είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί εντολή (εννοεί στην υποστήριξη του λαού προς το πρόγραμμα). Ενας άλλος τρόπος να το δει κανείς", είπε ο κ. Ράϊς, "είναι να δοθεί εντολή στους νικητές των εκλογών για να προχωρήσουν μπροστά στην υλοποίηση του προγράμματος".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του "Εθνους", σχετικά με την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού μπροστά στο κτίριο της Ελληνικής Βουλής, εξέφρασε τη λύπη του και πρόσθεσε:
«Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να πω ότι λυπηθήκαμε βαθύτατα όταν μάθαμε για τον θάνατο αυτό που συνέβη κάτω υπό αυτές τις συνθήκες. Και απλά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: