Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα για Ρόμνεϊ - Μόντι

Ως στερεότυπο οικονομικής αποτυχίας περιφέρεται πλέον το όνομα της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αμερική. Η ελληνική περίπτωση χρησίμευσε στον Μιτ Ρόμνεϊ ως επιχείρημα κατά του Ομπάμα για την οικονομική του πολιτική ενώ ο Μάριο Μόντι, αναθεωρώντας χθες τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, χρησιμοποίησε και αυτός την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Ομπάμα και Ρόμνεϊ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ομιλίες τους στο Οχάιο και τη νότια Καρολίνα, με τους λόγους τους να περιστρέφονται κυρίως γύρω από το οικονομικό προφίλ του καθενός.
Ο Ομπάμα λέει πως ο Ρόμνεϊ τρώει με χρυσά κουτάλια και η περιουσία του εκτιμάται σε περισσότερα των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο αντιπαλός του λέει πως οδήγησε τις ΗΠΑ σε υψηλή ανεργία, περιλαμβάνοντας στα επιχειρήματά του ακόμη και την Ελλάδα.
«Μην περιμένετε να δείτε τον Ομπάμα να στέκεται μπροστά σε (αρχαιο) ελληνικού ρυθμού στύλους. Δεν θέλει να θυμίζει σε κανέναν (αμερικανό ψηφοφόρο) την Ελλάδα, ακριβώς επειδή μας έχει οδηγήσει ώστε να γίνουμε σαν την Ελλάδα», είπε ο Ρόμνεϊ.
Χθες, την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν χρησιμοποίησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Δϊνουμε τη μάχη κάθε μέρα να αποφύγουμε τη δραματική μοίρα της Ελλάδας», είπε ο Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ύστερα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που επικύρωσε τα αναθεωρημένα σχέδια της κυβέρνησης για τον προύπολογισμό.
O Μάριο Μόντι προτίμησε να αναβάλει για ένα χρόνο το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού παρά να ρισκάρει να βαθύνει την ύφεση με την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη την αλλαγή πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Υπάρχει πάντως και σκεπτικισμός εάν η Ιταλία θα μπορέσει να πετύχει τον νέο της στόχο για μηδενικό έλλειμμα το 2014 ενώ αναλυτές αμφισβητούν επίσης κατά πόσον η κυβέρνηση θα επιτύχει τον αναθεωρημένο στόχο για ανάπτυξη 0,5% το 2013.
«Κάθε τι, κάθε τι που κάνουμε στοχεύει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης» πρόσθεσε με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Από: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: