Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Σε φοροκλοιό τα ακίνητα

ΟΙ «ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ» ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΤΑΚ - ΦΑΠ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα είναι οι καλύτεροι πελάτες της Εφορίας, αφού αποτελούν αστείρευτη πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εκτός από τους φόρους που πληρώνουν στην Εφορία όταν προχωρούν στην αγορά ενός ακινήτου ή μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδιά τους με γονική παροχή ή σε κάποιο τρίτο με δωρεά: Πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ.
Παράλληλα φέτος οι φορολογούμενοι με ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν τους «ξεχασμένους» λογαριασμούς για το ΕΤΑΚ του έτους 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011.
Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 στους φορολογούμενους που δεν το είχαν λάβει. Φορολογούνται όχι για το πραγματικό εισόδημα που δηλώνουν, αλλά για ένα εισόδημα που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης.
Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και το εισόδημά τους δεν καλύπτει το τεκμήριο διαβίωσης. Φορολογούνται κάθε χρόνο όταν ενοικιάζουν διαμέρισμα, επαγγελματική στέγη ή αγροτεμάχιο.
Προστίθεται στα εισοδήματα
Το εισόδημα αυτό προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα που έχει ο φορολογούμενος από άλλες πηγές και φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5%, ενώ στις κατοικίες που καθεμία είναι πάνω από 300 τ.μ. επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 3%.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικό οδηγό για τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τις παγίδες που «κρύβουν» και οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, το γνωστό Ε9.
Σημειώστε ότι φέτος υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) και τα έντυπα που τη συνοδεύουν (Ε2 και Ε3) οι:
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Μισθωτοί και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από αλλοδαπή, εφόσον το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
Οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ είτε προαιρετικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου.
1,5% συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα, ενώ στις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. επιβάλλεται συμπληρω-ματικός φόρος με συντελεστή 3%

Δεν υπάρχουν σχόλια: