Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ευρώ

Κατρακυλά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα
Με τις αγορές να δείχνουν ευθέως τις μελλοντικές τους κινήσεις, να έχουν ήδη στοχοποιήσει τα επόμενα «θύματά» τους και το αδιέξοδο να χτυπά πλέον την πόρτα της Ευρωζώνης, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι πρωτόγνωρες, τόσο σε ένταση, όσο και σε αριθμό!
Με τη διαφορά πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρυφθεί η ρήξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις – επιθέσεις στη Γερμανία πολλαπλασιάζονται. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο «καύσιμο» στους κερδοσκόπους δίνουν αυτοί που υποτίθεται πως κόπτονται για την ευρωπαϊκή συνοχή και την ευημερία του … πειράματος των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Στο επίκεντρο όλων όσοι τοποθετούνται δημόσια τις τελευταίες ώρες βρίσκονται οι εκτιμήσεις για την τύχη του ευρώ – το οποίο κατρακύλησε στα 1,3230 δολάρια -και τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Οι αισιόδοξοι…

Είναι δεδομένο πως ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει έρθει σε ανοικτή ρήξη με την γερμανική – και δευτερευόντως τη γαλλική – πολιτική και οικονομική ηγεσία. Όμως εκ του θεσμικού του ρόλου καλείται να στηρίξει το ευρώ και την Ένωση γι’ αυτό και διατείνεται σε κάθε ευκαιρία πως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα βγει ενισχυμένο από την κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φερόμενος ως διάδοχός του Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ. Ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβιώσει» συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να αφήσουμε τις αγορές να αμφιβάλουν για αυτό».
Ομοίως ... αισιόδοξος εμφανίζεται και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας Γερμανός στην καταγωγή Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτιμά ότι ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης είναι μηδενικός! Προχωρά δε στην πρόβλεψη ότι καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς το ευρώ. Προφανώς απαντώντας εμμέσως στα σενάρια περί αποχώρησης της Γερμανίας από το ευρώ, σενάρια που τις τελευταίες 24 ώρες έχουν πια λάβει μορφή … debate (!) στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία με το Bloomberg να έχει καθιερώσει ένθετο (!!!) στο πρωινό του πρόγραμμα όπου επιφανείς οικονομολόγοι και αναλυτές καταθέτουν τις απόψεις και προβλέψεις τους για το θέμα.
Στις τάξεις των αισιόδοξων συναντάμε και τον γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος δηλώνει ότι το ευρώ έχει μακρά ζωή μπροστά του και ότι η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να διευρύνεται έως ότου καταστεί ο πιο μεγάλος εμπορικός συνασπισμός του κόσμου!
Την ίδια ώρα παρόμοιες ελπίδες τρέφει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μια «ενιαία εμπορική ζώνη» από τις πορτογαλικές ακτές του Ατλαντικού ως το Βλαδιβοστόκ…
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να μην ανησχυεί για την επιβίωση του ευρώ, ούτε για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δηλώνει, αλλά ανησυχεί σφόδρα για τη θέληση / διάθεση της Γερμανίας να συνεχίσει στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

…και οι “μαύροι”

Από την άλλη υπάρχουν και όσοι προσώρας βρίσκονται εκτός ευρώ και εκφράζουν εκ του ασφαλούς κρίσεις. Διαφορετικές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο κύριος Μαρ Γκούντμανσον, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι για τη χώρα του «η συμμετοχή στο ευρώ παραμένει καλή επιλογή, παρά την κρίση χρεών». Βέβαια η Ισλανδία έχει ήδη χρεοκοπήσει, οπότε τι άλλο κακό μπορεί να τη βρει;
Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, δήλωσε ότι «η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και μια πιθανή διάλυσή του είναι το κακό σενάριο».
Πάντως ανεξαρτήτως του τι λένε όλοι οι υπόλοιποι, το σημερινό «big boss» της Ευρώπης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συνεχίζει να «παίζει» με τις αντοχές (ή μήπως τις ανοχές;) των εταίρων της αλλά και των αγορών. Την Τετάρτη δήλωνε ότι τo ευρώ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, δύο 24ωρα μετά δηλώνει ότι έχει περισσότερη εμπιστοσύνη, απ’ ό, τι είχε την άνοιξη, ότι η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από τις σημερινές μεταπτώσεις. Δεσμεύτηκε δε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί ένα ισχυρό ευρώ ώστε «καμία χώρα της ευρωζώνης να μην κινδυνεύσει με χρεοστάσιο» !
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να πραγματοποιήσουν έκτακτο Eurogroup και δη μέσω τηλεδιάσκεψης. Οπότε ας περιμένουμε να ακούσουμε κι άλλες δηλώσεις …

Δεν υπάρχουν σχόλια: