Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Συντονισμένα ευρωπαικά ''πυρά'' κατά της Άνγκελας Μέρκελ

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γαλλίδα υπουργός οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ''ξεμπρόστιασαν'' τη Γερμανία και τα σχέδια της για το νέο μηχανισμό στήριξης.
Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης,χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις για τη θέση του,υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει με αυταρχικό τρόπο τις θέσεις της σαν να είναι η Ευρώπη κρατίδιο της.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε τη Γερμανία πως έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και επιδιώκει πλέον τη λήψη άμεσων αποφάσεων-εξπρές σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.
''Θα πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτήν την τάση Ευρωπαίων ηγετών, που εμφανίζονται στην κοινή τους γνώμη να δίνουν μάχη με ομολόγους τους για να περάσουν τις απόψεις τους'',είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης «φωτογραφίζοντας» την Α.Μέρκελ που αυτάρεσκα δηλώνει με σιγουριά ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα περάσει η γερμανική θέση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επίλυσης κρίσεων.
Ακόμα όμως πιο εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή της γαλλικής κυβέρνησης που ως τώρα εμφανιζόταν προσκολλημένη στο γερμανικό ''άρμα'' ως φτωχός συγγενής.
Όλοι θυμόμαστε το επικοινωνιακό παιχνίδι της γερμανίδας καγκελαρίου,που λίγες ημέρες πριν την τελευταία σύνοδο κορυφής,συναντήθηκε με τον Σαρκοζί με τον οποίο έβγαζε πανηγυρικές φωτογραφίες επειδή τον είχε πείσει για τις θέσεις της σχετικά με το νεό ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης.
Οι γάλλοι τώρα αδειάζουν τους γερμανούς,οι οποίοι ένιωσαν τη γη να χάνεται από τα πόδια τους ακούγοντας τα εξής λόγια από τα χείλη της υπουργού οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ : “ η γερμανική κυβέρνηση έχει υποβάλει το σχέδιο, το επεξεργαζόμαστε και επιθυμούμε να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας απόψεις”.
Είναι δεδομένο ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν πήρε από μόνη της την πρωτοβουλία να αιφνιδιάσει τους Γερμανούς,απλά εκστόμισε ότι δεν ήθελε ακόμα να πει δημοσίως ο ίδιος ο Σαρκοζί.Το αποτέλεσμα πάντως είναι η απομόνωση των γερμανών που πλεον βάλλονται από παντού για το σχέδιο τους περί μελλοντικού μηχανισμού στήριξης των ασθενών ευρωπαικών οικονομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: