Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οργή κατά Μέρκελ...

Ο αυστριακός Εβάλντ Νοβότνι, μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε «οργισμένος» από τις κινδυνολογικές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για το ευρώ....Σήμερα, το ευρώ, μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, υποχώρησε στις 10.10 ώρα Παρισιού στο 1,3285 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 22 Σεπτεμβρίου...
Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις λεπτομέρειες του προγράμματος δρακόντειας λιτότητας για τη μείωση του αστρονομικού δημόσιου ελλείμματος της χώρας μέχρι το 2014.
Σε ένδειξη της μεγάλης ανησυχίας των επενδυτών για την ικανότητα της Ιρλανδίας να ανατάξει τα δημοσιονομικά της, αυξήθηκαν οι πιέσεις που δέχονται σήμερα οι αποδόσεις των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, όπως και των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. Οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται από τις αγορές υποψήφιες για να ενταχθούν στο διεθνή μηχανισμό οικονομικής στήριξης.
Να θυμίσουμε ότι η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «το ευρώ βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», αναφερόμενη στη σοβαρή δημοσιονομική κρίση της Ιρλανδίας.
Οι δηλώσεις αυτές με εξόργισαν, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο αυστριακός τραπεζίτης στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, επιμένοντας ότι σε κίνδυνο δεν βρίσκεται το ευρώ, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. «Πρόκειται για παράλειψη των πολιτικών ηγεσιών να μην κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στα δύο», δήλωσε ο Εβάλντ Νοβότνι, ο οποίος είναι πρόεδρος και της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.
«Το ευρώ ως νόμισμα είναι απολύτως ανέπαφο», επέμεινε ο τραπεζίτης. Τα πρόσφατα δημοσιονομικά προβλήματα της πολιτείας του Ιλινόι δεν αποτελούν πρόβλημα για το δολάριο, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: