Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Δύο βόμβες για τις συντάξεις

Απο το ΕΘΝΟΣ
Δύο «βόμβες» απειλούν τις συντάξεις του ΙΚΑ. Από τη μία η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και από την άλλη η επέλαση των επιχειρησιακών συμβάσεων, που μοιραία οδηγεί σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να...
αποδυναμώσουν τις χρηματοδοτικές εισροές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, με την εκτόξευση της ανεργίας, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και τις μειώσεις των αποδοχών που φέρνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις της τρόικας αναμένεται να επιφέρουν σημαντική συρρίκνωση στα έσοδα του ΙΚΑ, που είναι ο ασφαλιστικός φορέας των μισθωτών.
Τα έσοδα του Ιδρύματος σήμερα από τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τελικώς επικρατήσει στην πράξη το σενάριο της γενικευμένης κατίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, που εκτιμάται πως μπορεί να ψαλιδίσει τις αποδοχές των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα της τάξης του 20%, τότε εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως και οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς το ΙΚΑ ενδέχεται να μειωθούν σε αντίστοιχο ποσοστό. Αυτό σημαίνει -στο χειρότερο σενάριο της οριζόντιας επιβολής επιχειρησιακών συμβάσεων- μια μείωση εισφορών κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο υπουργείο Εργασίας προβληματίζονται, καθώς τυχόν οριζόντια εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αναμένεται να δημιουργήσει «τρύπα» στο ΙΚΑ, που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους, όπως μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών.
Οπως υπολογίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλισης, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας -ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας και μείωση αμοιβών από επιχειρησιακές συμβάσεις- αναμένεται να στερήσουν από το ΙΚΑ πολλαπλάσιους πόρους σε σύγκριση με τα ποσά που προσπαθεί το Ιδρυμα να εξοικονομήσει με διάφορα μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος της σπατάλης στις παροχές υγείας και στα φάρμακα, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ο εξορθολογισμός λειτουργίας ή η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
«Οι δύο παράλληλες εξελίξεις της κατακόρυφης ανόδου της ανεργίας και της αναμενόμενης μείωσης των αποδόσεων ασφαλιστικών εισφορών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ», τονίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ ? ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς.
Η ανεργία σήμερα καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία στο 12,2% (Αύγουστος 2010), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 613.108 ανέργους. «Οι προβολές για το 2011 δείχνουν πως η ανεργία συνεχώς διογκώνεται», σημειώνει ο κ. Ρωμανιάς, προσθέτοντας πως η πραγματική ανεργία σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο την εκτιμά η Στατιστική Υπηρεσία. Οι υπολογισμοί του ΙΝΕ ? ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για 1.000.000 ανέργους στο τέλος του 2011, αριθμός που αναμένεται να... απορυθμίσει την οικονομική ζυγαριά του Ασφαλιστικού.
Σήμερα η σχέση συνταξιούχων - εργαζομένων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι ένας προς δύο. Εργάζονται, δηλαδή, δύο άτομα για να πληρωθεί μία σύνταξη. «Η σχέση αυτή δεν είναι βιώσιμη», σημειώνει ο Θανάσης Τσακανίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. «Οταν η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων πέφτει κάτω από το τρία, τότε υπάρχει πρόβλημα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ροβ. Σπυρόπουλος
Ολα έχουν προβλεφθεί

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επισημαίνει πως «το μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας», ενώ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις σημειώνει: «να δούμε πρώτα ποιους θα αφορούν και πού θα εφαρμοστούν». Ο ίδιος εκτιμά πως οι απώλειες εσόδων από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα είναι σημαντικές για το ΙΚΑ, ενώ προσθέτει πως ο προϋπολογισμός του 2011 έχει προβλέψει την αύξηση της ανεργίας και την αντίστοιχη μείωση εσόδων.

Σάββας Ρομπόλης
Η μείωση της ανεργίας θα εξασφαλίσει πόρους στο σύστημα

«Οι αλλαγές που έγιναν στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρώπης την τελευταία 20ετία (1990-2010) και οδήγησαν σε μειώσεις παροχών, όπως η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών κ.ά. δεν εξασφάλισαν τελικά τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη γήρανση του πληθυσμού και το κόστος της ανεργίας στην περίοδο της κρίσης», δηλώνει ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Φαίνεται πως τελικά η λύση που μπορεί να εξασφαλίσει πόρους στο σύστημα χωρίς να υπονομεύει την κοινωνική συνοχή -κι αυτή είναι η συζήτηση που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη σε επιστημονικό επίπεδο- είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αν δεν γίνουν αυτά στην πορεία εξόδου από την κρίση, τότε θα πρέπει να αναμένει κανείς σύγκρουση των γενεών και σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, ιδιαίτερα των νέων γενεών», συμπληρώνει ο ίδιος.

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ
Στο ναδίρ η κατανάλωση, στο ζενίθ τα λουκέτα

Στο... ναδίρ θα οδηγήσει την κατανάλωση και στο... ζενίθ τα λουκέτα η επέκταση χωρίς περιορισμούς των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Τις δραματικές επιπτώσεις στην αγορά από τη μείωση των μισθών που θα επιφέρουν οι νέου τύπου συμβάσεις περιγράφουν στο «Εθνος» με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, τάσσεται υπέρ της θέσπισης περιορισμών στις επιχειρησιακές συμβάσεις, κι εξηγεί: «Αν δεν συμβεί αυτό κι έχουμε μια αλόγιστη επέκτασή τους, τότε θα έχουμε μεγαλύτερη συρρίκνωση της κατανάλωσης, αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις και τρομακτικές επιπτώσεις στην αγορά. Λουκέτα και ανεργία θα είναι τα αποτελέσματα».

«Ντόμινο»
Παρόμοιες απόψεις διατυπώνει και ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Ν. Σκορίνης: «Οδηγούμαστε σε χαμηλότερους μισθούς και μεροκάματα. Ερχεται μείωση της ζήτησης και πρόκληση... ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, με συνέπειες το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση των ανέργων.
Επιπλέον, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις με μειωμένους κατά 20% και 30% τους μισθούς των εργαζομένων τους θα δυναμώσουν περαιτέρω τη δύναμή τους στην αγορά έναντι των μικρών επιχειρήσεων. Οι τελευταίες και μειώσεις να κάνουν στα δύο ή τρία άτομα που απασχολούν δεν μπορούν να κερδίσουν κάτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: