Τμήμα του αγάλματος του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ’ -παππού του Τουταγχαμών- ηλικίας άνω των 3.000 ετών ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στο Λούξορ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς. Το τμήμα αυτό του αγάλματος έχει ύψος 1,3 μέτρα και πλάτος 95 εκατοστά. Oπως είπε ο Χαουάς, «το γλυπτό είναι φανταστικό, αφού διακρίνονται πολύ καθαρά όλες οι λεπτομέρειες του προσώπου του Αιγύπτιου βασιλιά, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα ευρήματα της περιοχής λόγω της εξαιρετικής τέχνης με την οποία είναι φιλοτεχνημένο».
Το άγαλμα βρέθηκε κοντά στη βόρεια είσοδο του ναού του Αμενχοτέπ Γ’ και παρουσιάζει τον βασιλιά καθισμένο στον θρόνο του μαζί με τον Αμμωνα, έναν από τους σημαντικότερους θεούς της αιγυπτιακής μυθολογίας, σύμφωνα με τον Χαουάς. Το κεφάλι του φέρει το διπλό στέμμα της Αιγύπτου.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι εντόπισαν το επάνω μισό τμήμα ενός αγάλματος από κόκκινο γρανίτη, του οποίου το αρχικό μέγεθος θα πρέπει να έφτανε συνολικά τα 3 μέτρα.
Ο Αμενχοτέπ Γ’ βασίλεψε στην Αίγυπτο μεταξύ 1390-1352 π.Χ. Οπως λέει ο Χαουάς, «υπάρχει ένα συγκλονιστικός αριθμός αγαλμάτων» που απεικονίζουν τη μορφή του, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν κι άλλα γλυπτά του στην περιοχή.
Ο καιρός της βασιλείας του ήταν περίοδος πλούτου και σταθερότητας, ενώ κληροδότησε μια μεγάλη αυτοκρατορία και πολλά κτίρια.
Με βάση τις αναλύσεις DNA που έγιναν στη μούμια του νεαρού Φαραώ και σε άλλες μούμιες μελών της οικογένειάς του, ο Αμενχοτέπ Γ’ θεωρείται παππούς του Τουταγχαμών, ενώ υπήρξε πατέρας του Αμενχοτέπ Δ’, που είναι περισσότερο γνωστός ως Ακενατόν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί πολλά αγάλματα από κόκκινο γρανίτη στον ταφικό ναό του Αμενχοτέπ Γ’ στο Κομ αλ-Χιτάν, στη δυτική όχθη του Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου