Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Σημείωμα Χριστοφοράκου για μίζα σε "γαλάζιο" υπουργό

- Χωμένο μέχρι το λαιμό το πολιτικό σύστημα στο σκάνδαλο Siemens
- Με ιδιόγραφο σημείωμα ο Χριστοφοράκος δίνει εντολή για μίζα σε υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή
- 70 άτομα, μεταξύ τους πολιτικοί και δημοσιογράφοι, σε λογαριασμό της Siemens βρήκε το ΣΔΟΕ
- "Κλειδί" οι λογαριασμοί σε Ελβετία και ΓερμανίαΣταγόνα στον ωκεανό των μιζών που έχουν περάσει από τη Siemens σε Έλληνες πολιτικούς είναι η υπόθεση Μαντέλη, όπως γνωρίζουμε από τις καταθέσεις των στελεχών της γερμανικής εταιρείας στη γερμανική Δικαιοσύνη. “Κλειδιά” οι λογαριασμοί σε Ελβετία και Γερμανία, όπου βρίσκονται τα μεγάλα ονόματα.
Τη στιγμή που αδικήματα πολιτικών, που έχουν τελεστεί μέχρι το 2007, έχουν παραγραφεί όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου, η Εξεταστική έχει στα χέρια της, ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάδας Μιχάλη Χριστοφοράκου, που δίνει εντολή να δοθεί 50% “των συμφωνηθέντων” σε υπουργό. Το σημείωμα αφορά υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή και γράφτηκε το 2008. Αυτό σημαίνει ότι αν όντως το κουβάρι αυτού του σημειώματος φτάσει στην άκρη έγκαιρα, υπάρχει περίπτωση ο υπουργός να αντιμετωπίσει το Ειδικό Δικαστήριο.
Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής θα μεταβεί σε Γερμανία και Ελβετία την εβδομάδα που έρχεται, όπου έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί μέσω των οποίων χρηματίζονταν Έλληνες πολιτικοί. Οι βουλευτές θα μεταφέρουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές των χωρών ώστε να ανοίξουν οι λογαριασμοί, οι οποίοι κρύβουν την αλήθεια.

Εβδομήντα πρόσωπα στον τροφοδότη λογαριασμό

Στην Ελλάδα, την άκρη του τροφοδότη λογαριασμού βρήκε το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που πραγματοποίησε έλεγχο στα κεντρικά της Siemens στο Μαρούσι. Σε αυτόν τον τροφοδότη λογαριασμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, υπάρχουν 70 άτομα που έχουν δεχτεί κονδύλια από τη διεύθυνση δημοσίων σχέσεων της Siemens ως δώρα και ως εξόφληση παροχής υπηρεσιών. Τα κονδύλια - σύμφωνα με το ρεπορτάζ - κυμαίνονται από 15.000 ως 80.000 ευρώ.
Με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο ειδικός γραμματέας του Υπ. Οικονομικών Γ. Καπελέρης επιβεβαίωσε οτι έχει βρεθεί λογαριασμός αλλά διευκρίνισε οτι η επεξεργασία του συνεχίζεται ακόμα και δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αποδέκτες των ακριβών δώρων της Siemens θα είναι 70 ή πολύ περισσότεροι. Τα χρήματα που έπαιρναν αυτοί οι 70 - κρατικοί υπάλληλοι του ΟΤΕ και του Υπ. Mεταφορών αλλα και δημοσιογράφοι- τα έπαιρναν με απόδειξη απο το λογιστήριο της εταιρίας. Αρα, απομένει να διερευνηθεί αν επρόκειτο για παροχή υπηρεσιών των προσώπων αυτών προς τη Siemens ή για μίζες. Ειδικά για τους δημοσιογράφους είναι προφανές οτι θα πρόκειται για δωροδοκία γιατί δεν νοείται με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο ενας δημοσιογράφος να παίρνει χρήματα απο μία ιδιωτική εταιρία που δεν είναι μέσο ενημέρωσης αλλα προμηθεύτρια του ελληνικού δημοσίου.
Οι πληροφορίες για δημοσιογράφους που έπαιρναν δώρα και χορηγίες από τη Siemens προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Εξεταστικής Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ να ερευνήσει τις καταγγελίες.
Στο μεταξύ, η ομολογία Μαντέλη δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς “ξεσκονίζονται” πλέον όλοι του οι λογαριασμοί για να προκύψουν νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα οι αρχές ψάχνουν αν πέραν των μιζών που παραδέχτηκε το πρώην δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη, υπάρχουν και άλλες δωροδοκίες σε λογαριασμούς που συνδέονται με αυτόν. Ήδη πάντως έχει διαταχθεί από την αρχή που ελέγχει το πόθεν έσχες των πολιτικών συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας Μαντέλη μέχρι 450.000 μάρκων που αντιπροσωπεύουν τα ποσά που πήρε.
Παράλληλα, δόθηκε εντολή για δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού του κουμπάρου του πρώην υπουργού κ. Τσουγκράνη στην Άλφα. Ο κ. Τσουγκράνης ήταν ο άνθρωπος που είχε ανοίξει το λογαριασμό “Α. Ρόκος” στην Ελβετία από όπου διακινούνταν οι μίζες. Από το λογαριασμό αυτό θεωρείται ότι πέρασαν 170.000 ευρώ από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

Κι άλλο "πακέτο" για το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία, από τις καταθέσεις Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη προκύπτει και δεύτερο “πακέτο” προς το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2002 -2003, το οποίο δεν είχε εισπραχθεί γιατί είχαν αρχίσει να αποκαλύπτονται στοιχεία για τις μίζες.
Ο Χριστοφοράκος ενώπιον της εισαγγελίας του Μονάχου είχε ομολογήσει ότι στην Ελβετία – πέραν του 1 εκ. μάρκων που ομολόγησε ότι πήρε ο κ. Τσουκάτος για το ΠΑΣΟΚ – υπήρχαν και άλλα κονδύλια ύψους 400.000 ευρώ και 600.000 ευρώ σε λογαριασμούς για το ΠΑΣΟΚ. “Μέλη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μην μεταφερθούν τα χρήματα στην Ελλάδα αλλά να κατατεθούν στην Ελβετία.Δεν θυμάμαι ποιος ήταν ακριβώς. Πάντως εκείνη την εποχή ο κ. Τσουκάτος ήταν το αρμόδιο άτομο με το οποίο συνομιλούσα” είπε ο κ. Χριστοφοράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: