Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πεντέμισι λεπτά ζωής κόβει το κάθε τσιγάρο!

Μπορεί το ευρωβαρόμετρο να έδειξε οτι είμαστε οι πιο θεριακλήδες της Ευρώπης άλλη όμως μια θλιβερή πρωτιά στο κάπνισμα κατέκτησαν οι γυναίκες με κόστος την ίδια τους τη ζωή.
Σύμφωνα με στατιστικές από τη δεκαετία του 1950 παρατηρήθηκε 600% αύξηση των θανάτων στις γυναίκες από καρκίνο πνεύμονα.
Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταλήγουν από καρκίνο του στήθους.
Με τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος ελαττώνεται σημαντικά μέσα σε 1 ως 2 έτη. Είναι γνωστό ότι σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος η πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε 8 ώρες, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μειώνονται στο μισό, σε 24 ώρες, ο οργανισμός αρχίζει να "καθαρίζει" από το μονοξείδιο του άνθρακα, σε 48 ώρες, εξαφανίζεται από τον οργανισμό η νικοτίνη και αρχίζει να βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση, σε 2-12 εβδομάδες, βελτιώνεται αισθητά η κυκλοφορία του αίματος, σε 3-9 μήνες, η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται και μειώνεται ο πρωινός βήχας, σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες μειώνεται στο μισό….και σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων θα είναι ίδιος με κάποια που δεν έχει καπνίσει ποτέ, ενώ κατά μέσο όρο το κάθε τσιγάρο κόβει 5,5 λεπτά από τη ζωή, λένε οι γιατροί.
Οι γυναίκες ενδίδουν όλο και πιο εύκολα στην καπνιστική συνήθεια με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως ο αριθμός των καπνιστριών θα αυξηθεί κατά 20% στα επόμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ενήλικων γυναικών καπνιστών, ανέρχεται στο 41% του γυναικείου πληθυσμού αυτής της ηλικίας. Δηλαδή, περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες στην χώρα μας, επισκέπτονται καθημερινά το περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο για να αγοράσουν τσιγάρα.
Στη λίστα, των ιατρικών προβλημάτων που απειλούν τις καπνίστριες είναι η βλάβη των ωοθηκών, η οστεοπόρωση αλλά και η εμφάνιση καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: