Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Φυτό στέβια: Ο αντικαταστάτης της ζάχαρης

Πρόκειται γαι ένα άγνωστο στην Ελλάδα φυτό, που αναμένεται να αντικαταστήσει την ζάχαρη και είναι πολύ πιο οικονομικό, και χωρίς θερμίδες.
Η στέβια είναι μια νέα γλυκαντική ουσία που προέρχεται από την Παραγουάη και θυμίζει το ζαχαρότευτλο, ωστόσο η καλλιέργειά της αποδεικνύεται πολύ πιο οικονομική και κερδοφόρα. Είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χωρίς θερμίδες και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.
Η καλλιέργεια της στέβιας είναι πολύ φιλική στο περιβάλλον και πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι πολλές «παλιές» καλλιέργειες, όπως σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός κ.ά.
Η εναλλακτική αυτή καλλιέργεια θα ξεκινήσει στην Ελλάδα το 2011. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας διοργανώνει ημερίδα, σε μια προσπάθεια να «ανοίξει» ο δρόμος σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
«Το φυτό στέβια, οι κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις του, η ευδοκίμησή του στην Ελλάδα», «Οι ευεργετικές ιδιότητες και η χρήση της στέβιας στη διατροφή του ανθρώπου, των ζώων, των πουλερικών και των μελισσών», «Η καλλιέργεια και η μεταποίηση της στέβιας. Η συμβολή της στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας», είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουν, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες, στην Βέροια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: