«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που υπάρχουν τόσοι πεινασμένοι άνθρωποι στον κόσμο» δήλωσε αξιωματούχους του Οργανισμού για την Τροφή και τη Γεωργία του ΟΗΕ κατά την παρουσίαση στοιχείων για την Πείνα στον πλανήτη.Τα στοιχεία του FAO (Food and Agriculture Organization) δείχνουν ότι ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αυτή τη στιγμή υποσιτίζονται, πράγμα που όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος του Οργανισμού «αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».Ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στον κόσμο σήμερα, υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο.Η οικονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη έχει «δημιουργήσει» μάλιστα 100 εκατομμύρια περισσότερους υποσιτισμένους ανθρώπους.«Η σιωπηλή κρίση της πείνας,η οποία επηρεάζει το ένα έκτο όλης της ανθρωπότητας, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO Ζακ Ντιούφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.«Είναι άμεση ανάγκη για μία παγκόσμια συμφωνία για την γρήγορη και ολοκληρωτική εξάλειψη της πείνας στον κόσμο» συμπλήρωσε.
«Μεγάλο μέρος του κόσμου είναι πλούσιο»
Τα στοιχεία αυτά μοιάζουν ακόμη πιο «εντυπωσιακά» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του FAO Κώστα Σταμούλη,ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντιφατικό να έχουμε τόσους πολλούς πεινασμένους,την ίδια στιγμή που μερίδα του ανεπτυγμένου κόσμου είναι πιο πλούσια παρά ποτέ.
«Είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που έχουμε τόσους υποσιτισμένους στον κόσμο. Αυτό είναι οξύμωρο καθώς,παρά την οικονομική κρίση,μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εξαιρετικά πλούσιο» δήλωσε ο κ.Σταμούλης.
Η γεωγραφία της πείνας
Το μεγαλύτερο μέρος των υποσιτισμένων του πλανήτη βρίσκονται στην Ασία (περίπου 642 εκατομμύρια).Η δεύτερη περισσότερο πληγείσα περιοχή είναι η υποσαχάρια Αφρική με 265 εκατομμύρια.Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με 53 εκατομμύρια υποσιτισμένους,η Μέση Ανατολή και η Β.Αφρική με 42 εκατομμύρια.Τέλος,περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρουν επίσης από πείνα.
Άνοδος 24% στις τιμές των τροφίμων στον Τρίτο Κόσμο
Εντυπωσιακό στοιχείο που παρουσιάστηκε από τον FAO είναι ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν παρουσιάσει ραγδαία άνοδο στις αναπτυσσόμενες χώρες.Μάλιστα μεταξύ 2006 και 2008 το κόστος των τροφίμων έχει αυξηθεί στον Τρίτο Κόσμο κατά 24%.Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη φτωχοί πρέπει να διαθέτουν το 60% από το εισόδημά τους για να αγοράσουν τρόφιμα.Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται στο ελάχιστο.
Ο κ. Ντιούφ κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιδοτήσουν την γεωργική οικονομία,καθώς είναι η βασική πηγή της ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο και η μόνη δίοδος για να ξεφύγουν από την πείνα.
Σε χειρότερη πάντως κατάσταση από εκείνους που ζουν σε φτωχές αγροτικές οικονομίες, βρίσκονται οι υποσιτισμένοι των αστικών κέντρων και θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει σε αστικά κέντρα αναζητώντας εργασία,να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους - χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο οτι εκεί θα έχουν καλύτερη ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου