Από τα ναρκοπέδια και τα νερά του ποταμού στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις συμπληρώνουν το σκηνικό τρόμου στο νοτιότερο χερσαίο σύνορο της Ευρώπης.
Στα στρατόπεδα του Έβρου οι πρόσφυγες κρατούνται μέχρι να απελαθούν καθώς η απέλαση θεωρείται δεδομένη.Οι αιτήσεις για άσυλο απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες. Δεδομένες, είναι και οι άθλιες συνθήκες κράτησης.Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες φαντάζουν άγνωστες λέξεις στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του Έβρου.Ο Σουηδός Επίτροπος των Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα,Τόμας Χάμαρμπεργκ, αντικρίζοντας ναρκοπέδια είχε καταγγείλει τη "παντελή έλλειψη δράσης για να αποφευχθούν κι άλλοι θάνατοι". "Οι νάρκες αποτελούν απειλή κατά απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να εισχωρήσουν στην Ευρώπη".
Η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 1997 τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Ναρκών, το ίδιο το υπουργείο Άμυνας υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον Έβρο 3.348 νάρκες με στόχο η περιοχή να καθαριστεί το 2010.Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Ναρκών πάνω από 40 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους και 66 έχουν ακρωτηριαστεί στα ναρκοπέδια του Έβρου τη περίοδο 2000-2008.
Συγκλονιστική είναι όμως και η ιστορία ενός πρόσφυγα που δημοσιοποιήθηκε από το "Στέκι των μεταναστών" «είπαμε σε όποια γλώσσα μπορούσαμε στην ελληνική αστυνομία ότι κινδυνεύουμε στην πατρίδα μας και ζητήσαμε προστασία.Μας χτύπησαν και μας κράτησαν κρατούμενους δύο ημέρες σε κρατητήρια. Δε μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν.Ήμασταν στο έλεός τους.Ξημερώματα μας πήραν με τη βία και μας έσπρωξαν πυροβολώντας στον αέρα να περάσουμε και πάλι το ποτάμι προς την Τουρκία.Μαζί μου είχα και το κοριτσάκι μου»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου