Απόφαση που πάρθηκε λίγο πριν τη λήξη της Συνόδου Κορυφής προβλέπει οτι η Κομισιόν θα μπορεί να διαπραγματεύεται τις συμφωνίες επανεισδοχής για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ,ενώ γίνεται επίσης αναφορά σε Τουρκία και Λιβύη,ως χώρες με τις οποίες πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το θέμα.Η απόφαση αυτή ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα καθώς η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Τουρκία.Τη συμφωνία όμως αυτή είναι υποχρεωμένη να διαπραγματεύεται διμερώς με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.Ως προς τις υπόλοιπες απφάσεις,οι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ηχηρό «όχι» οι στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για έγκριση κονδυλίων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, προφασιζόμενοι την οικονομική κρίση. Παράλληλα, στο γενικό κείμενο για την παράνομη μετανάστευση η αντιμετώπιση είναι μάλλον γενικόλογη, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Η Ελλάδα είχε προσπαθήσει από χθες,μαζί με την Κύπρο,τη Μάλτα και την Ιταλία να αναδείξουν το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ωστόσο συνάντησαν την αδιαφορία των υπόλοιπων ηγετών της ΕΕ,αφού το πρόβλημα γι’αυτούς δεν είναι μεγάλο.
Ο Κώστας Καραμανλής,προσπάθησε να φέρει στην πρώτη θέση των συζητήσεων το θέμα της λαθρομετανάστευσης και την λήψη μέτρων γύρο από αυτό,με την στήριξη του Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός, ζητώντας το λόγο στην συνεδρίαση την Πέμπτη (18/6),είπε πως η παράνομη μετανάστευση δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής των μεταναστών που σηκώνουν και το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος και σημείωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα καθώς πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκών διαστάσεων.
Ο κ.Καραμανλής προσπάθησε – αλλά δεν μπόρεσε–να περάσει τρία ζητήματα στην ατζέντα του συνεδρίου.Το πρώτο είναι οι πιέσεις προς την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών,το δεύτερο είναι η ενίσχυση του Frontex στο Αιγαίο και τρίτο ο επιμερισμός του κόστους της φύλαξης των συνόρων.
Στήριξη στον Μπαρόζο
Η σύνοδος,που ξεκίνησε την Πέμπτη (18/6) στις 19:00 ώρα Ελλάδος αποφάσισε να υποστηρίξει μια δεύτερη πενταετία του Πορτογάλου Μπαρόζο στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πλέον ο Μπαρόζο πρέπει να πείσει τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να επικρατήσει για την προεδρία,και απ’ ότι φαίνεται παρά τη στήριξη που έχει από σοσιαλιστές ηγέτες,όπως τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν,οι ευρωβουλευτές, εξαιρουμένης της συντηρητικής πτέρυγας, δεν είναι διατεθειμένοι να του ξαναδώσουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και αυτό γιατί οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί θεωρούν τον Πορτογάλο πρόεδρο «άβουλο» και πειθήνιο,χωρίς ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών.Μάλιστα,οι οικολόγοι της ευρωβουλής έχουν συστήσει ένα «Αντι– Μπαροζικό» κίνημα που προσπαθούν να το διευρύνουν.
Την ίδια ημέρα,η οικονομία βρέθηκε στο προσκήνιο των συζητήσεων,με τους ηγέτες να συμφωνούν κατ’αρχήν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την εποπτεία των τραπεζών και στη δημιουργία τοπικών ρυθμιστικών φορέων προκειμένου να αποφευχθεί μια επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών πανευρωπαϊκών φορέων παρακολούθησης που θα διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα εισάγουν νέους κανόνες επιτήρησης καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου που θα ελέγχει την ανάπτυξη κινδύνων για τη σταθερότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου